Noen kvinner kan oppleve å komme tidligere i overgangsalderen som følge av kreftbehandlingen, og kan oppleve hetetokter og infertilitet.

Unge kvinner som har gjennomgått strålebehandling mot bekkenet eller har operert bort eggstokkene vil nesten alltid komme i kunstig overgangsalder (klimateriet). Dette vil si at kroppen slutter å produsere de kvinnelige hormonene, man slutter å menstruere og blir infertil.

Ved en slik kunstig fremkalt overgangsalder vil de vanligste symptomene som hetetokter og tørrhet i skjeden ha en tendens til å utvikle seg raskere og mer intenst enn ved naturlig overgangsalder. Legen vil kunne gi råd om eventuell bruk av østrogener eller andre tiltak for å motvirke plagene.

Hetetokter

En hetetokt er en plutselig varmefølelse som kan vare alt fra noen sekunder til minutter. Nattlige hetetokter er vanlige og kan være så ubehagelige at de fører til søvnforstyrrelser. Hyppigheten av hetetoktene kan variere.

Redusert hormonproduksjon er antatt å være årsaken til hetetokter. Endringer i hormonnivåene kan oppstå som et resultat av kreftbehandling, spesielt behandling av eggstokk-, livmorhals-, livmor-, prostata– og brystkreft. De fleste typer prostatakreft er avhengig av det mannlige kjønnshormonet testosteron for å utvikle seg. Sykdomsutvikling kan dermed holdes i sjakk ved å stoppe produksjonen av testosteron. Dette hormonet dannes først og fremst i testiklene og ved å fjerne testiklene eller bruke hormoner som ledd i behandlingen, kan også menn få hetetokter.

Hvordan behandles hetetokter

Det er viktig å diskutere med lege om hva man skal gjøre i forhold til disse plagene, og hvilke medisiner du kan få. Østrogentilskudd er den mest effektive behandlingen, men det kan være medisinske grunner som fraråder bruk av det, særlig i de tilfellene hvor østrogen har betydning for utvikling av kreft.

Råd som kan redusere plagene:

  • Bruk lett tøy som kan tas av og på etter behov.
  • Pass på å få nok søvn og hvile. Ta hensyn til deg selv og dine behov.
  • Drikk mye vann, og unngå mye kaffe, alkohol og sterkt krydret mat.
  • Bruk tynt sengetøy i naturmaterialer som absorberer svette bedre enn kunststoffer.
  • Unngå bruk av fet bodylotion eller olje. Det kan gi en følelse av at huden ikke puster.