Behandling for brystkreft kan gi varige plager i brystkassa, arm og skulder. Du kan derfor bli stiv i armer og skuldre, i tillegg til å få smerte og nedsatt funksjon av armen.

Høydosert strålebehandling mot underlivet (ved gynekologisk kreft og kreft i endetarmen) kan for noen gi smerter nederst i ryggen eller hofteregionen. Årsaken til dette kan være at beinvevet i vektbærende deler av bekkenbenet og korsryggen er svekket.

En form for stråling som tidligere ble gitt til mange pasienter med Hodgkins lymfom er «kappefeltbestråling». Etter denne behandlingen kan du miste muskler i overarm, rundt skulderpartiet, øverst på ryggen og foran på brystkassen. Dette kan også gi vedvarende smerter i nakke, skulder og øvre rygg og nedsatt funksjon.

Ved slike smerter er det viktig med en god kartlegging av smerter og omfanget. Du kan gjøre mye selv. Regelmessig fysisk aktivitet er en viktig del av rehabiliteringen etter kreft. Du bør spørre legen din om det er noe du bør ta hensyn til når du skal være i aktivitet, og det kan det være en lurt å snakke med noen som har erfaring med trening og kreft.