Seksualitet er en integrert del av oss som mennesker. Seksualitet er ikke det samme som samleie eller evnen til å få orgasme, det er mye mer. Det er den energien som driver oss mot å søke kjærlighet, varme og nærhet. Kreft og kreftbehandling kan påvirke seksualiteten.

Ved kreft er det ikke uvanlig at den seksuelle interesse og aktiviteten avtar inntil behandlingen er gjennomført og kreftene kommet tilbake. Da kan seksuallivet komme tilbake i samme spor som før sykdommen. Dersom kreft rammer kjønnsorganer, eller organene som styrer produksjonen av kjønnshormoner, kan endringene i seksuallivet bli varige.

Dette gjelder også for en del medisiner, spesielt de medikamenter som gis for å slå ut kroppens egen produksjon av kjønnshormoner. I slike tilfeller kan det være behov for å søke rådgivning og hjelp i helsevesenet og/eller hos sexologer.

De mest vanlige seneffekter er:

  • Nedsatt lyst – både fysisk og psykisk.
  • Nedsatt eller manglende evne til å få orgasme, eller smerter ved orgasme.
  • Nedsatt eller manglende evne til ereksjon.
  • Nedsatt eller manglende evne til at kjønnslepper/klitoris svulmer opp, samt nedsatt evne til at skjedeveggen produserer væske i forbindelse med seksuell lyst. Dette kan føre til smerter ved samleie.
  • Ved operasjon i bekkenet, som ved, kreft i livmorhalsen, endetarmen, prostata eller i blæren, vil det være størst risiko for direkte negative, fysiske virkninger på seksualiteten. Konsekvensene kan være smerter, nedsatt følelse i kjønnet med påfølgende nedsatt funksjon. Dette kan komme av at nerver i bekkenet kuttes over under operasjonen.
  • Dersom sædlederne opereres bort ved fjernelse av prostata eller blære, kan man ikke lenger få sædavgang. Da kan man av og til oppleve orgasme uten sædavgang. Tross manglende sædavgang, vil opplevelsen av utløsning være nesten som tidligere.

Strålebehandling mot bekkenet kan gi store konsekvenser for seksualiteten dersom skjedeveggen skrumper eller kleber seg sammen. Dette fører til smerter ved samleie og at det i enkelte tilfeller blir umulig å gjennomføre samleie.

Stråling kan også føre til arrdannelse i skjeden som kan gi samme konsekvenser. Konsekvenser etter strålebehandling mot bekkenet kan også føre til trykk på nerver, blodkar og lymfekar, som igjen kan gi smerter, følelsesforstyrrelser og lymfødem omkring kjønnsorganene.

Etter strålebehandling mot bekkenområdet eller kjønnsorganene er det viktig å komme i gang så raskt som mulig med bekkenbunnsøvelser som øker blodgjennomstrømningen. Dette vil bidra til reparasjon av det skadde området med påfølgende bedring av ereksjonen.

Behandling med noen typer cellegift kan gi forbigående eller permanent skade i nervene (neuropati). Både på grunn av den direkte påvirkning av følelsessansen rundt kjønnsorganene og fordi stoffene ofte påvirker deler av nervesystemet som ikke er viljestyrt (det autonome nervesystemet).

Cellegift kan påvirke både kvinnens eggstokker og mannens testikler. Det er i disse organene at hovedtyngden av kjønnshormonene produseres. Hormonproduksjonen vil hos de fleste kun være påvirket i perioder. Dette kan for mange være et tabubelagt område og snakkes lite om både av befolkningen generelt og fagfolk spesielt.

Du kan lese mer om problemstillinger direkte knyttet til kreftrammet ungdom og seksualitet her.