Vildes minnekonto

Vilde Wedø Jektvik trosset dårlige prognoser og dårlige dager. Hennes positive livsfilosofi lever videre - fire år etter at hun døde av akutt lymfatisk leukemi.

Året er 2014. Vilde Wedø Jektvik er ei aktiv jente som spiller håndball, dømmer yngre lag, har nettopp vært russ og lever livet med venner, slik en tenåring skal gjøre. Hun er yngst av tre søstre og har nettopp blitt tante. Livet på øya Frøya i Trøndelag kunne ikke vært bedre.

Plutselig blir Vilde slapp og dårlig. Hun får diagnosen akutt lymfatisk leukemi 27. august 2014, bare 18 år gammel. Det aktive og sosiale livet blir byttet ut med lange sykehusopphold i Trondheim, flere mil unna venner og familie.

Men den optimistiske og blide jenta fortsetter å smile og tenke positive tanker — tross sykdommen. Vilde starter også å blogge om livet med kreft. Hun deler sine innerste tanker, bekymringer og frykt. Hun deler bilder fra sykesenga. Utflukter for å kjøpe smågodt. Såpebobleblåsing. Hun viser pågangsmot og livsgnist parallelt med cellegift og dårlige prognoser.

April 2015. Det er et drøyt halvår siden Vilde fikk kreftdiagnosen. Hun er tilstede på kommunens idrettsgalla og mottar prisen for årets forbilde. Hun mottar også 10.000 kroner fra den videregående skolen/fylkeskommunen som skal gå til et formål innenfor kreft, som Vilde selv ønsker.

20. april 2015. Ni dager etter idrettsgallaen, dør Vilde av kreft.

Familien lar hennes blogg stå urørt, slik at alle kan minnes Vildes kloke ord og livsmot. Men de håper også at bloggen kan gi andre unge kreftrammede inspirasjon og mot i flere år fremover.

Siden Vilde mottok pengesummen fra skolen i 2015, har beløpet bare vokst. Mange ønsker å minnes og støtte opp om Vildes engasjement. Familien til Vilde oppretter Vildes minnekonto. En støtteordning som skal være med å oppfylle hverdagsgleder til unge kreftrammede i en ellers tung og tøff hverdag. I 2018 har de 9000 innbyggerne i hjemkommunen og nabokommunen, Hitra og Frøya, samlet inn over 700.000 til Vildes minnekonto.