Bekreftet – en prat om kreft og sånn er vår egen podkast laget av og for unge kreftrammede og pårørende. Programleder Anniken Golf Rokseth har selv hatt kreft tre ganger, og i samtaler med andre unge berørt av kreft tar hun opp temaer som blant annet kjærlighet, vanskelige livsvalg, selvfølelse og drømmer for fremtiden. «Alle» kjenner noen som har kreft, men dette er ikke en podkast om sykdom. Bekreftet – en prat om kreft og sånn handler om unge mennesker som har en historie å fortelle. Den handler om å leve, her og nå.

Podkasten er produsert av Ung Kreft med midler fra LNU Kultur og ExtraStiftelsen. Hver episode handler om en personlig historie og et spesifikt tema. Se i listen under for å finne episodene som passer deg. Du kan også lytte til podkasten i en podkast-app på mobilen din.

 

Sesong 2

 

 

10 tips til deg som akkurat har fått kreft
I sesongens siste episode har programleder Anniken besøk av styreleder Roy (34). Sammen har de mange års erfaring med både å ha kreft og jobbe med kreft. Kreftverden er uoversiktlig, så derfor har de laget en episode som skal hjelpe deg med å finne ut av hva som er viktig å ta tak i med en gang du har fått diagnosen, og hva du bør tenke på underveis i behandlingen.

 

 

 

 

 

Om den vanskelige samtalen
Anne-Ingrid (29) mistet faren til kreft da hun var liten. I ungdomstiden fikk moren også kreft, og da det ble klart at hun ikke ville overleve, ønsket moren å snakke om hva som skulle skje videre med datteren. Den samtalen var ikke Anne-Ingrid klar for, og moren døde før de rakk å snakke ordentlig sammen. Nå oppfordrer Anne-Ingrid andre til å ta den vanskelige samtalen, før det er for sent.

 

 

 

 

 

Om å bygge et familieliv etter kreft
Julie og David er i begynnelsen av 30-årene og har slitt med å få familielivet til å gå rundt. På grunn av Julie sin kreftdiagnose måtte de få barn i ung alder. Siden har senskader gjort det vanskelig å skaffe seg utdannelse, ha en god nok økonomi og følge opp tre barn. Det har til tider vært nesten umulig å bygge et normalt familieliv, men nå, 16 år etter kreftdiagnosen, begynner hverdagen endelig å bli litt lettere.

 

 

 

 

 

Om kreft og seksualitet
Gunhild (30) syns det var vanskelig å ha sex under og etter kreftbehandlingen. Ingen hadde fortalt henne om hvordan endringene som skjedde med kroppen, ville påvirke sexlivet. Nå studerer hun sexologi for å kunne hjelpe andre i samme situasjon. Hør Gunhild fortelle om hvilke seksuelle problemstillinger som kan dukke opp på grunn av kreft, og hvordan du kan finne tilbake til et godt sexliv.

 

 

 

 

 

Om vennskap gjennom felles diagnose
Mari (25) og Benedicte (27) satt på hver sin kant av landet og følte seg helt alene med kreftdiagnosen. Så oppdaget de hverandre på internett. Siden har de delt sorger, gleder, drømmer og hverdagsglimt. Det er godt å snakke med noen på samme alder som forstår.

 

 

 

 

 

Om kreft i søskenflokken
Markus (29) er én av tre brødre. Da lillebroren hans fikk kreft, ble hele familien berørt. Markus fant ut at han måtte takle det som skjedde, på sin måte. Finnes det egentlig noen fasit på hvordan man skal være pårørende?

 

 

 

 

 

Om kreft og dårlig selvfølelse
Marthe (22) opplever at både kroppen og energinivået har endret seg etter kreftdiagnosen. Mens vennene tilsynelatende klarer «alt», strever hun med å gjøre helt vanlige ting. Det gjør at hun fått dårlig selvfølelse. Hva kan man gjøre for å føle seg bra nok akkurat sånn som man er?

 

 

 

 

 

Om kreft og fysisk aktivitet
Kenneth (30) har overlevd kreft fire ganger. Nå bruker han trening til å håndtere senskader og ha mest mulig energi til familien sin. Hvorfor er det egentlig så viktig å være i fysisk aktivitet under og etter kreftbehandling?

 

 

 

 

 

Om uhelbredelig kreft
Ida (25) har fått beskjeden alle kreftpasienter frykter, nemlig at kreften er uhelbredelig. Da hun etterhvert tok realiteten inn over seg, følte hun at hun stod mellom to valg: Skulle hun leve livet eller vente på å dø?

 

 

 

 

 

Om kreft og dating
Pia (26) lever med senskader og smerter etter kreftbehandling. Da hun skulle begynne å date igjen etter kreftdiagnosen, syntes hun det var vanskelig. Når skal man egentlig fortelle en potensiell kjæreste om alt man har vært igjennom og fremdeles sliter med?

 

 

 

 

 

Sesong 1

 

Om å være under kreftbehandling
Christine (29) er operert, får cellegift og skal stråles. Hvordan takler hun endringene som skjer med kroppen? Og går det an å ha det greit, selv om man blir behandlet for kreft?

 

 

 

 

 

Om familieliv og senskader
Ida (33) har senskader etter kreftbehandling. Samtidig prøver hun å leve et normalt familieliv. Hvordan klarer hun å få hverdagen til å gå rundt?

 

 

 

 

 

Om å sette livet på vent
Andreas (23) fikk kreft da han var 16 år. Klassekameratene fortsatte skolegangen, mens han selv falt utenfor. Hvordan har han endelig klart å komme like langt i livet som sine jevnaldrende?

 

 

 

 

 

Om kreft og kjærlighet
Da Mathilde (27) fikk kreft, måtte Jøran (29) trå til som nærmeste støttespiller. Kreftbehandlingen satte forholdet på en stor prøve. Hvordan klarte de å bevare kjærligheten?

 

 

 

 

 

Om å være ung pårørende
Maria (16) sine foreldre har kreft og senskader. Hvordan påvirker det ungdomstiden? Og klarer hun å leve en normal hverdag?

 

 

 

 

 

Om kreft og senskader
Amund (18) fikk en hjernesvulst da han var ni år. Siden har han slitt med omfattende senskader. Går det an å leve et fungerende liv med en kropp som ikke fungerer?

 

 

 

 

 

Om veien til målet
Tine (31) fikk kreft mens hun var student. Veien mot mastergraden ble lang og vanskelig. Hvordan klarte hun til slutt å bli ferdig og få drømmejobben?

 

 

 

 

 

Om kreft og fertilitet
Cilje (33) og ektemannen Kent sliter med å oppfylle familiedrømmen etter kreftbehandling. De har måttet ta et ufattelig vanskelig valg, og det er ikke enkelt å finne frem i fertilitetsjungelen. Hva slags alternativer har de egentlig, når de ikke lenger kan få barn på naturlig måte?

 

 

 

 

 

Om å miste noen du er glad i
Eivind (22) mistet faren sin da han var 16 år. Den siste tiden var tung og krevende, men de fikk likevel mange fine stunder sammen. Hvordan går man videre når en av de viktigste personene i livet dør?

 

 

 

 

 

Om tilbakefall
Programleder Anniken (31) har hatt flere tilbakefall. Under arbeidet med denne podkasten oppdager hun plutselig en klump på halsen. Er kreften tilbake – igjen?

 

 

 

 

 

Bonusepisode
Programleder Anniken forteller hvordan det er gått etter operasjonen, og så har hun en oppfordring til dere lyttere.