Aker Young og Ung Kreft sammen for unge kreftrammede
I forbindelse med Fuck Cancer days, har Aker Young arrangert en innsamlingsaksjon til Ung Kreft, øremerket et nytt ungdomsrom på det nye Radiumhospitalet. De har som mål å samle inn èn million kroner, og har i skrivende stund nådd 163 856 kr. Innsamlingsaksjonen er fremdeles åpen, og det er mulig å gi en gave i de kommende månedene. For mer info, se her.
Initiativet har ikke bare mobilisert ansatte fra Aker-selskapene, men også en rekke venner og familiemedlemmer, som også ble med på arrangementet onsdag ettermiddag på Tech House på Fornebuparken. Over 80 mennesker møtte opp for å perle “Fuck Cancer”-armbånd, hvor alle inntektene av armbånd og Vipps går til oppstart av et nytt ungdomsrom på Radiumhospitalet.
Jan Åge Fjørtoft var konferansier på arrangementet, og ledet samtaler med blant annet Bjørn Einar Romøren, Lars Haugvad, Henrik Inadomi og Vidar Løfthus om deres opplevelser med kreftsykdom, og hvordan man forholder seg til – og kommuniserer om det.
Møtested for unge med kreft
Ungdomsrommet som bygges på Radiumhospitalet vil være et trygt samlingspunkt for unge kreftpasienter og deres pårørende. Annika Fallsen Huhtala, leder for Ung Kreft, understreket viktigheten av et sted hvor unge som er rammet av kreft kan møtes og støtte hverandre.
– Det er essensielt for unge kreftpasienter å ha et sted hvor de kan møte likesinnede, få den støtten de trenger, og ikke minst treffe andre på samme alder som går gjennom det samme.
For mange unge kan kreftbehandling føre til at de føler seg isolert og fremmedgjort. Med dette ungdomsrommet ønsker man å skape et miljø hvor man kan føle på et fellesskap, være med på hyggelige aktiviteter og møte andre i lignende situasjoner, og få et pusterom fra sykehushverdagen.
Ung Kreft ser for seg at bygningen (Lamell 4), og rommet er ferdig til desember 2025, og klar til drift i januar 2026.
Samarbeid som utgjør en forskjell
Fuck Cancer Days har markert starten på samarbeidet mellom Aker Young og Ung Kreft.
Aker Young er et initiativ innenfor Aker-selskapene som ble etablert i 2019. Det er en gruppe som retter seg mot yngre ansatte, spesifikt de under 35 år, og har som mål å skape et sosialt og faglig nettverk på tvers av Aker-selskapene på Fornebu. Gruppen har rundt 700 medlemmer og representerer om lag en fjerdedel av Aker Campus på Fornebu.
– Vi så en mulighet til å samarbeide da Aker Young og Ung Kreft har samme målgruppe når det kommer til alder, og visste at dette var en unik anledning til å bidra sammen til et så viktig initiativ som ungdomsrommet, sier Anna Espedal, leder i Aker Young.
Benedicte Marie Andersen, prosjektleder for innsamlingsaksjonen, kunne stolt meddele at perlekveldene har mobilisert ansatte ulike steder i landet, inkludert plattformarbeidere tilknyttet Akergruppen.
– I kveld har det blitt perlet på Akers lokasjoner over hele landet, blant annet her på Fornebu, i Stavanger og Trondheim. Det er fantastisk å se at innsamlingsaksjonen har engasjert så bredt, og vi har fått inn mye mer enn vi hadde turt å håpe på, sier hun.
– Viktig initiativ
Blant deltakerne på perlekvelden var det flere som har opplevelser med kreftsykdom, enten som kreftrammet eller som pårørende. Ida Andreassen Lund, som perlet sammen med sin søster Mathilde og moren Heid, delte sin historie om hvordan bestevenninnen hennes ble diagnostisert med kreft som barn. Hun så på arrangementet som en fin måte å få bidra.
– Det er en lavterskel måte å støtte en viktig sak på, sier Ida, som understreker hvor viktig et sted som ungdomsrommet er for å gi unge kreftpasienter en følelse av normalitet.
Moren Heid, som er ansatt i Aker BP støtter datteren i sin uttalelse.
– Ungdomsrommet er et fint initiativ for unge kreftrammede og deres pårørende hvor de kan få tankene over på andre ting. Jeg ser for meg at det er et fint avbrekk å ha et slikt tilfluktssted hvor en kan ta seg en pause, sier Heid.
Mathilde Andreassen Lund forteller at et arrangement som dette er en fin tidsprioritering, og at det føles bra å kunne gjøre noe sosialt samtidig som man støtter en god sak.
Venninnene Kaja Fürst, Kristin Røsjø og Marte på nabobordet perlet i overkant av 20 armbånd i løpet av arrangementet. Jentene forteller at de har kollegaer, familiemedlemmer og venner som har vært rammet av kreftsykdom. Det å kunne være med på et arrangement hvor de kan få støtte andre som gjennomgår det samme, er en veldig fin tanke, forteller jentene.
– Organisasjoner som Kreftforeningen og Ung Kreft er kjempegode ressurser for de som rammes av kreft. Jeg kan forestille meg at det er spesielt tøft i ung alder, og at det kan oppleves som isolerende. Da er det ekstremt fint å ha en trygg plass hvor man kan få informasjon og trygghet, sier Kaja Fürst, med støtte fra de to venninnene.
– Alle rammes av kreft på et eller annet vis
Ved et annet bord sitter Monica Stensrud med sin datter Hanna, og kollegaen Ann-Kristin. Monica og Ann-Kristin jobber i Aker BP.
– Hvorfor er dere her i dag?
– Vi så at jobben annonserte at det skulle være perlekveld, og at innsamlingen går til en organisasjon og et prosjekt som jeg mener er veldig viktig å støtte, forteller Monica.
Datteren Hanna kan fortelle at hun har kost seg veldig med å perle armbånd, og viser stolt frem sitt nylagde gule og hvite perlearmbånd som hun har smykket seg med.
Monica forteller åpenhjertelig om at hun mistet sin mor i ung alder til brystkreft.
– Hun fikk diagnosen da jeg var 17 år gammel, og gikk gjennom flere runder med kreftbehandling. Min mor ble bare 39 år gammel, forteller Stensrud.
– Hvilke tanker har du om arrangementer som dette, og viktigheten med slike innsamlingsaksjoner som Aker Young har igangsatt?
– Det er så utrolig viktig, jeg får ikke sagt det nok. “Alle” blir rammet av kreft på et eller annet vis, de fleste kjenner noen, enten nært eller fjernt, som blir rammet av sykdommen. Og spesielt med unge mennesker, det å ha en trygg plass å gå er kjempeviktig. Derfor har det vært så fint å få være her i dag, hvor vi har fått pratet og perlet , samtidig som vi har støttet en viktig sak.
– Har du troen på at Aker Young når målet sitt om å samle inn en million kroner til ungdomsrommet?
– Akerselskapene har gjort en god jobb før når det gjelder liknende innsamlingsaksjoner, så det håper jeg inderlig de får til. Jeg tror de klarer det, sier hun med et smil.
Mer enn bare en innsamlingsaksjon
Datteren Hanna stiller moren oppfølgingsspørsmål om bestemorens kreftsykdom, og mamma Monica svarer åpent og ærlig. Arrangementet har vist seg å være en arena for deltakerne å prate om kreftsykdom, og hvordan det rammer dem som står i det – og de som står rundt. Det var nettopp det som var formålet til initiativtakerne Anna Espedal og Benedicte Marie Andersen og Annika Fallsen Huhtala – at arrangementet ikke bare skulle være en mulighet for å gi støtte til ungdomsrommet, men også til å ha de gode, viktige samtalene rundt kreftsykdom.
Fuck Cancer Days er ikke bare en innsamlingsaksjon – det er en plattform for å øke bevisstheten rundt kreft og støtte nettverk for unge rammet av sykdommen. Henrik Inadomi fra Aker Solutions, som opplevde kreftsykdom i nær relasjon som barn, delte sine refleksjoner om åpenhet:
– Det er viktig å tørre å prate om det, slik de voksne rundt meg turte å gjøre da jeg gikk gjennom kreftsykdom. Min opplevelse er at det viktigste man kan gjøre er å bare snakke om det, uten å være så redd for at man gjør det på rett måte, sier han fra scenen.
Arrangementet har fått bred oppslutning: Mengder med armbånd ble perlet, og innsamlingsaksjonen bikket 100.000 kroner på slutten av kvelden.
– Om man går sammen om sånne prosjekter, er det en enorm “power” i det. Arbeidet som gjøres av Aker Young og Ung Kreft er veldig imponerende, sier Jan Åge Fjørtoft etter endt foredrag.
Veien videre
Innsamlingsaksjonen er satt med mål om å få inn en million kroner.
Aker Youngs ambisjon er å gjøre Fuck Cancer Days til en årlig tradisjon. Årets pilotprosjekt lover godt for veien videre, skal vi tro Benedicte Marie Andersen.
– Det har gått over all forventning, jeg gleder meg til å se hvor mye mer vi får til neste år, sier hun.
Målet med millionbeløpet som er satt er å dekke leiekostnadene for ungdomsrommet på Radiumhospitalet i syv år. Dette vil gi unge kreftpasienter et trygt og viktig møtested i en ellers tøff hverdag.
– Vi er takknemlige for alle som har bidratt hittil, og vi gleder oss til å følge prosjektet videre, forteller lederen i Aker Young.
Hun understreker at å finansiere ungdomsrommet vil kreve mer ressurser, og håper på å kunne samle inn mer penger til prosjektet i et videre samarbeid med Ung Kreft.
– Akergruppen har hatt et langt, ganske tett samarbeid med Kreftforeningen, og vi i Aker Young så vårt stykke til å opprette et samarbeid med Ung Kreft. Vi tenkte at et så konkret prosjekt som ungdomsrommet, som foregår i bakgården vår her i Oslo, var noe vi kunne satse på. Dette er første gang Aker Young arrangerer en innsamlingsaksjon – vi føler oss veldig heldige som får jobbe sammen med Ung Kreft for et slikt formål. Vi vil gjerne gjøre vårt for at dette tilbudet skal få bein å stå på, forteller Anna Espedal.
Begge initiativtakerne, Anna og Benedicte, er storfornøyde med perlekvelden og “Fuck Cancer Days”.
– Det er veldig viktig at unge kreftrammede og deres pårørende har et samlepunkt – et sted hvor de kan trekke seg litt unna og samtidig ha muligheten til å møte andre som gjennomgår det samme. Det er en utrolig viktig sak, forteller Benedicte Marie Andersen.
– Hvilke tanker har du om kveldens arrangement?
– Det har gått over all forventning! Vi har masse vi kan bygge på til neste år, og vi har skjønt at dette er noe som treffer folk, forteller prosjektlederen,
Da klokken bikker kvart over syv titter hun med oppglødde øyne opp fra telefonen.
– Nå bikka vi 100.000 kroner. For en avslutning på kvelden, sier en strålende Andersen.
– Hvilke tanker har du nå med en slik ende på Fuck Cancer Days?
– Dette er så gøy. Nå er jeg kjempeglad, forteller hun.
Målet om en million står. Selv om Fuck Cancer Days er avsluttet, vil innsamlingsaksjonen fortsatt foregå. Initiativtakerne er håpefulle på at de når målet om å samle inn en million kroner innen ungdomsrommet skal stå ferdigstilt i slutten av 2025.