Ung Kreft på Arendalsuka
I august var Ung Kreft med på Arendalsuka Ung sammen med Pårørendealliansen. Målet var å kommunisere hvordan unge pårørende faktisk har det.
Sammen med Pårørendealliansen, Barn av rusmisbrukere, LHL Hjerneslag Ung og Nasjonalforeningen for folkehelsen Ung pårørende, løftet Ung Kreft frem hvordan det er å være ung pårørende i dag. Minst 7 % av unge opplever til enhver tid å være i en livssituasjon hvor livet rundt dem handler om sykdom, sykehus, sorg, skyld, skam og engstelse. Ofte går de glipp av både skole, ferie, fritid eller å være med venner. Hvordan kan vi og samfunnet for øvrig være gode støttespillere for denne gruppen?
Vår egen frivillig, Maria Antonsen som er leder av Ung Pårørende Oslo, gikk opp på scenen sammen med tre andre unge pårørende for å snakke med psykolog Peder Kjøs om hvordan hun hadde det som ung pårørende til en storesøster med leukemi, som dessverre døde i 2015. Alle de pårørende fortalte gripende historier og var enige om spesielt en ting som var viktig for dem: at noen spør «hvordan går det med deg?» og ikke bare «hvordan går det med søsteren/broren/moren/faren din?». Dette er et viktig tips til deg som kjenner noen som er ung pårørende.
Unge pårørende har ofte mye på gang i livene sine. Maria Antonsen planla russetiden, hadde akkurat fått seg kjæreste og var mye sammen med venner i den tiden søsteren ble alvorlig syk. Hun måtte prøve å henge med på skolen i det siste og avgjørende året på videregående skole. Det var ikke rart hun følte tiden ikke strakk helt til, siden hun selvfølgelig ønsket å stille opp mest mulig for søsteren sin som var så syk. Hvor mye kunne hun være borte fra skolen uten å stryke? Dette var en av bekymringene hun burde ha sluppet i den vanskelige tiden.
Det er mange små og enkle ting man kan gjøre for å gjøre bedre hverdagen til unge pårørende. Vi har allerede nevnt at det er viktig å spørre hvordan de har det, ikke bare hvordan den syke har det. For skoleelever er det også viktig å vite hvor mye de kan være borte fra skolen dersom noen hjemme trenger dem. Ikke vær redd for å snakke om det som er vanskelig. Hvis den som står midt oppi det ikke vil snakke, så sier han/hun ifra. Det er uansett fint å vite at noen bryr seg.
I tillegg til å være med på dette arrangementet, var Ung Kreft med for å vise fram alt det flotte arbeidet som blir gjort av de frivillige i organisasjonen. Ung Kreft har i snitt ti aktiviteter hver uke. En stor del av dette arbeidet er samlinger for unge pårørende. På Ung Pårørende-samlinger kan du delta enten du er pårørende eller etterlatt. Hvis du føler deg alene, kan du treffe andre i lignende situasjon på disse møteplassene. Du kan lufte vanskelige tanker og få råd fra andre som har vært gjennom noe av det samme som deg.
Vi takker de andre organisasjonene for et fint samarbeid på Arendalsuka, og tusen takk til Maria som modig gav unge pårørende et ansikt.