Det kan gå bra
Mange kreftrammede opplever langvarige senskader som følge av kreftbehandling. Heldigvis gjelder det ikke alle. Hussain Fares (24) har kommet så godt som uskadet fra behandlingen. Kreftdiagnosen satte derimot fart i ambisjonene på skolen. Gjennom sykdom og skolegang har han aldri gitt opp det gode humøret. Nå er han blitt kåret til Norges hyggeligste rørlegger.
Hussain fikk en tøff start på karrieren. Han hadde akkurat begynt på videregående da han fikk beskjed om at han hadde lymfekreft. Beskjeden kom som et sjokk.
– Jeg tror ikke jeg helt skjønte det med en gang. Jeg har alltid vært sunn, frisk og aktiv. Da legene sa de ikke kunne love at jeg ble frisk, bestemte jeg meg for ikke å ta sorgene på forskudd. Holdningen har mye å si for livskvaliteten, og det sa legene også, forteller Hussain.
Pensum på sykesenga
Innimellom cellegift og stråling klarte han å fullføre skoleåret, takket være tilpasninger fra skolen og en stor porsjon motivasjon.
– Det var veldig tøft, men jeg bestemte meg tidlig for at dette var noe jeg skulle klare. Til å begynne med dro jeg på skolen når jeg kunne, men senere måtte jeg lese pensum i sykesengen på Radiumhospitalet, forteller Hussain.
Etter kreftbehandlingen ventet førerkort og praksis. Så snart han fikk fagbrevet, søkte han om å ta mesterbrevet. Dermed ble han den yngste i Norge som har tatt mesterbrev i rørleggerfaget.
Fikk barn midt i utdanningen
Som om det ikke var nok, rakk han å stifte familie underveis. Nå kombinerer han tilværelsen som tobarnsfar og anleggssjef i Trygg VVS på Oppsal. Og selv om dagene er lange og han har mange jern i ilden, lar han ikke det gå utover humøret.
– Det var mest stress da jeg tok mesterbrevet. Da hadde jeg et barn, jobbet fullt og gikk på skole til sent på kveld. Heldigvis kom nestemann etter at jeg hadde tatt mesterbrevet, forteller Hussain.
Vil videreføre positiviteten
Som anleggssjef har han mye ansvar. På den ene siden er det alt det praktiske som må koordineres og samkjøres. På den andre siden følger personalansvar for mange ansatte, mange eldre enn ham selv. Kreftbehandlingen har gitt ham erfaringer og innsikt som han mener kommer godt med i møte med andre ansatte.
– Jeg har lært å se mennesker bedre. Samtidig ønsker jeg å videreføre positiviteten jeg hadde nytte av da jeg var syk, til de jeg jobber sammen med, sier han.
Hilsen til Radiumhospitalet
På Radiumhospitalet følte Hussain seg sett. Han ønsker å sende en hilsen til alle de han møtte gjennom behandlingen der. Han har også vært innom et par ganger etterpå for å hilse på.
– Jeg merker at de ansatte på Radiumhospitalet ikke bare er der for jobben sin skyld. Jeg husker de kom innom meg utenom arbeidstiden bare for å høre hvordan det stod til. Og da jeg var ferdig med behandlingen, dukket en av rengjørerne opp med blomster til meg, forteller han.
Nytt perspektiv
Kreftdiagnosen har fått ham til å se annerledes på livet og hverdagen.
– Hele livet ble annerledes, jeg ble mer voksen med en gang. Før kunne jeg deppe over småting. Etter kreftdiagnosen fikk jeg annet perspektiv og lærte å se mer positivt på livet. Det er rart hvordan noe bra kan komme ut av noe så fælt, forteller Hussain.
Hussain har vært heldig når det gjelder senskader. I dag fungerer han helt fint. Det eneste som er litt plagsomt, er knærne og den ene skulderen. Han mener det hovedsakelig skyldes den fysisk krevende jobben.
Det kan være overveldende å få kreft i ung alder, og det kan være skremmende å lese historier om andre som får mange senskader etter at behandlingen er over. Hussein har et råd til unge pasienter som er under kreftbehandling akkurat nå.
Det som hjalp meg var å se fremover. Ikke gi opp, ikke mist håpet. Og ta imot hjelp og støtte fra familie og venner. Det kan gå bra til slutt.