Felles Start med nye venner

I juni arrangerte Ung Kreft for første gang Felles Start. Det er en aktivitetscamp for unge kreftrammede mellom 15 og 35 år, finansiert av ExtraStiftelsen. Målet med campen var å motivere deltakerne til å komme i gang med trening etter kreftbehandling. Det ble fire flotte dager hvor alle fikk testet grensene sine, ble godt kjent med hverandre og latteren satt løs.

Tre av deltagerne på årets leir var Ine Kristin Barclay Kristiansen (15), Marianne Rudi (17) og Linnèa Margot Omsveen (17). De dro alle til Felles Start helt alene. Marianne forteller at hun egentlig ikke hadde lyst til å dra, men heldigvis havnet hun på samme rom som Ine og Linnèa. De satte på musikk, pakket ut, og lo så høyt at resten av leiren hørte det. I løpet av kort tid føltes det som om de nye venninnene hadde kjent hverandre i flere år.

Marianne, Ine og Linnéa
Alder ingen hindring

Ine var den yngste deltakeren på campen, og var glad for at det var flere på hennes alder der.

– 15 til 35 er jo en stor målgruppe, og jeg visste at jeg definitivt var den yngste. Jeg håpet jeg ville treffe noen jeg kunne henge med.

Jentene oppdaget etter hvert som de ble kjent med flere, at alder egentlig ikke hadde noe å si. Alle var uansett hyggelige å prate med. Selv om alderen spriket, hadde deltakerne på turen likevel en fellesnevner: Alle har eller har hatt kreft. Det gjorde at det ble et spesielt samhold mellom dem.

Aktivitet for alle

Mange unge kreftrammede sliter med senskader etter behandling, og det er ikke alltid like lett å trene seg opp igjen.

– På Felles Start fikk vi prøve aktiviteter vi kanskje ellers ikke ville ha turt å prøve, sier Linnèa.

Ine fortsetter:

– Ja, og på aktivitetene fikk du ikke den følelsen du får hjemme. Du føler deg ikke dårligere selv om du ikke får det til. Alle vet, alle forstår, siden de har vært i en lignende situasjon.

Ok å ta det med ro

Felles Start ble arrangert på Brennabu leirsted hvor 39 medlemmer fra alle deler av landet deltok. Bakgrunnen for campen var at Ung Kreft ønsket å gi unge kreftoverlevere ny treningsmotivasjon, og at alle skulle få være med uansett nivå.

– Jeg ble veldig overrasket over hvor lett var å spørre om hjelp, eller si at jeg ikke orket mer. Jeg er som regel dårlig til å si ifra om at jeg sliten. Men på Felles Start ble jeg møtt med forståelse hver gang, noe jeg ikke er så vant med fra venner hjemme.

– Linnèa
Minner for livet

Dagene var fylt med aktiviteter som zipline, fatbike, kanopadling, pil og bue og fjelltur. Kveldene ble tilbrakt i peisestuen med leker og gode samtaler.

– Mitt beste minne var å sitte opp sent på kveldene og perle Fuck Cancer-armbånd, samtidig som vi snakket om hvordan det var å være syk, og andre mer vanlige temaer, sier Marianne.

De tre jentene angrer ikke et sekund på at de meldte seg på, og de sitter igjen med mestringsfølelse, gode minner og ikke minst nye venner. De har lagt til mange av de andre deltakerne på Facebook og Snapchat, og det er fint å ha nye bekjentskaper som de kan holde kontakten med videre. Jentene har en oppfordring til alle som vurderer å bli med på Ung Kreft sine aktiviteter:

– Bare gjør det! Du vil angre om du ikke drar.