Festivalhelg i Tromsø

I nesten femten år har Ung Kreft Troms og Finnmark invitert til festivalhelg i Tromsø i august. I to år har koronapandemien satt en stopper for tradisjonen, men i år var årets største arrangement igjen et faktum.

Tretti deltakere, tjue artister, fem måltider, tre dager, to festivalkvelder, ett faglig foredrag. En helg fylt med musikk, samtaler, kjendis-spotting, foredrag og mat. Det er kanskje ikke rart at stemningen er høy denne siste helgen i august. Her møtes gamle venner til atter en festival sammen, og nye venner venter på å bli kjent.

Tromsø viser seg fra sin vanlige side, med et vær som speiler Vivaldis Fire Årstider. Fra stekende sol på ettermiddagen til sidelengs regn etter midnatt står vi som sild i tønne på Stortorget blant Tromsøs befolkning. Men våre medlemmer er vant til tøffe tak, så verken trengsel foran scenen, lange dager, regn eller det å havne bak den høyeste mannen på hele torget er en utfordring for oss. Vi er her for å lytte, danse, og kose oss.

Noen danser seg gjennom natten. Noen må ha pustepauser sittende på steinkanter og trappetrinn. Noen mobiliserer kreftene til akkurat den konserten de har gledet seg til i flere måneder.

“Jeg hadde ikke tid til å blunke, for jeg måtte se alt!”

– sier en av deltakerne entusiastisk.

Fylkesstyret i Ung Kreft vil så gjerne at denne helgen skal være positivt påfyll for alle som er med. I tillegg til konserter får deltakerne derfor delta på et foredrag om stressmestring utviklet av to psykologistudenter, holdt av nestleder Christina. Vi sitter sammen på et møterom med utsikt over en grå parkeringsplass og lærer pusteteknikker og mentale øvelser for å regulere stress. “Jeg ser en powerpoint, en pult og en sko. Jeg hører summingen fra aircondition og at personen ved siden av meg skriver på papiret sitt. Jeg lukter lukten av støvete gardiner.”. “Pust inn - 2 - 3 - 4. Pust ut - 2 - 3 - 4”. Repeter til du er rolig. Vi perler Fuck Cancer-armbånd og spiller brettspill.

Tilbakemeldingene er positive. Noen synes det er så kjekt at de ønsker seg en ekstra dag. En del ønsker seg enda mer sosialt. Løsningen må være at vi alle møtes igjen neste år. Ses i august 2023!