Martine fikk bedre selvtillit etter kreftdiagnosen. Det kom godt med da hun skulle finne seg en kjæreste.

Finne kjærligheten etter kreften

Å finne kjærligheten i 2021 kan være en utfordring. Samtidig er mulighetene flere enn noen gang før. Utvalget av apper, nettsider og steder å møte mennesker er uendelig. Man kan sitte hjemme i pysjen og sjekke opp et menneske som befinner seg helt annet sted. Den store kjærligheten er bare ett sveip unna, eller to, eller kanskje tre? Så hva skjer når du skal begi deg ut på dette markedet etter kreftbehandling, og ingenting ved deg er som før?

I de to neste episodene av podcasten Bekreftet skal vi høre fra to kvinner som har opplevd akkurat dette, men som har taklet det på helt ulike måter. Den ene fikk uante superkrefter, mens den andre mistet selvtilliten og troen på at hun skulle finne kjærligheten.

Martine

Martine (26) fikk lymfekreft da hun bare var 15 år gammel. Hun hadde da sin aller første kjæreste som hun hadde vært sammen med i seks måneder. Man skulle tro at dette var en støtte i en vanskelig tid, men for henne ble det veldig vanskelig å tenke på noe annet enn å komme seg gjennom behandlingen. Martine valgte derfor å gjøre det slutt med kjæresten for å konsentrere seg om å bli frisk.

– Det kan nok hende at jeg ikke følte meg helt trygg på ham, og at det var tryggere å lene seg på venner og familie. Og det ligger vel ikke helt i kortene at man skal være sammen med ungdomskjæresten resten livet, sier hun.

Da hun ble kreftfri, fikk hun en type selvtillit hun ikke har kjent på før. Ingenting kunne vel være verre enn det hun allerede hadde vært gjennom? Det var mye som skjedde med utseendet til Martine i denne perioden. Hun mistet blant annet håret, og fikk «måneansikt» som følge av kortisonbehandling.

– Det var veldig rart å stå og kikke seg selv i speilet og ikke kjenne igjen den personen som kikket tilbake.

Hun skulle starte på videregående med et helt annet utseende. Martine valgte å gjøre en greie ut av det og brukte ulike parykker hele den første perioden. Hun datet ikke så mye i starten, men på en fest på stranden oppdaget Martine en fin fyr som satt under et teppe.

– Jeg synes han var litt søt da, så jeg gikk bare bort og spurte om jeg kunne sette meg under teppet hans, fordi jeg var litt kald, forteller hun.

Han brydde seg ikke noe om at hun hadde kort hår, og de to hadde en veldig hyggelig kveld. Og slik fikk hun sin første kjæreste etter kreften. Selv om det ikke ble de to til slutt, var det første møtet med dating-verdenen en positiv erfaring for Martine.

Stine

Stine (28) hadde en litt annen opplevelse av det å skulle date igjen. Hun fikk brystkreft i 2016, helt i starten av arbeidslivet. Stine hadde også akkurat fått seg en ny kjæreste. Da hun etter behandlingen følte at livet skulle begynne igjen, og hun var tilbake i jobb i 50 % stilling etter ett års fravær fra arbeidslivet, ble hun dumpet av kjæresten helt ut av det blå. Hun bestemte seg for å flytte nordover til familien.

– Akkurat da så det veldig mørkt ut. Jeg bodde sørpå, mens venner og familie bodde i nord. Jeg hadde nettopp gått gjennom behandling, hadde arr på kroppen og nesten ikke hår på hodet. Man føler seg ikke så veldig bra da.

Stine hadde ikke troen på at hun skulle finne noen, men hun lastet ned Tinder likevel. Da fant hun raskt ut at hun ikke var klar for det, og måtte bruke litt tid før hun ga Tinder en ny sjanse.

Etter kreftbehandlingen fungerte ikke kroppen som før, og det siste hun ville var at en eventuell kjæreste måtte ofre ting han likte bare fordi hun ikke hadde energi. Da drømmemannen dukket opp, skjedde nettopp dette, Mannen hun fant seg var nemlig en veldig aktiv fyr som elsket å være ute i naturen. Stine jobbet derfor imot at det skulle bli noe mer mellom dem, fordi hun var redd for å holde ham tilbake.

– Jeg tenkte at jeg kom til å dra han ned med mine dårlige dager og mitt dårlige humør.

Hvordan det gikk med kjærlighetshistoriene til Stine og Martine kan du høre i de to nyeste episodene av Bekreftet. Du finner episodene der du ellers hører på podcast, eller trykk på knappen under.