Friluftssykehuset
Fredag 8. juni var Ung Kreft med på åpningen av Norges første hytte på et sykehusområde. Stiftelsen Friluftssykehuset står bak ideen om å gi alvorlig syke mennesker tilgang til både naturopplevelser og hyttetur i trygge omgivelser.
I 2009 fikk datteren til grunnlegger av Stiftelsen Friluftssykehuset, Håvard Hernes, kreft. Det førte til at hun og hele familien måtte tilbringe mye tid på ulike sykehus. De opplevde at det ikke fantes noen steder hvor familien kunne trekke seg tilbake, og de savnet et pusterom hvor de kunne få et avbrekk fra en svært stressende hverdag. Slik ble tanken om en naturlig frisone til, Stiftelsen Friluftssykehuset ble opprettet og arbeidet med hytteprosjektet satte i gang.
Etter mye jobb og planlegging kunne helseminister Bent Høie i juni erklære en splitter ny hytte på Rikshospitalet for åpnet. Arkitektfirmaet Snøhetta har vært med å utvikle hyttene, som er plassert i eller med utsyn til naturen. Tanken er at man skal kunne få følelsen av en naturopplevelse, selv om man sitter inne. Stiftelsen Friluftssykehuset planlegger også hytter på Sørlandet sykehus i Kristiansand, St. Olavs hospital i Trondheim og Østfold sykehus på Kalnes. Målet er at alle sykehus som ønsker det, skal få sin egen hytte.
Hyttene er ment å kunne brukes av alle sykdomsgrupper, også de mest alvorlig syke. Det vil derfor være mulig å trille inn både rullestoler og sykehussenger. Vinduene er plassert slik at pasientene kan se ut uansett om de står, sitter eller ligger. Meningen er å gi et tilbud til dem som er for syke til å reise hjem, men som trenger et avbrekk fra sykehustilværelsen. Alle hyttene bygges på sykehusenes områder, med kort vei til akutt hjelp hvis pasientene plutselig skulle trenge det. På denne måten får selv de svakeste mulighet til å omgi seg med natur, men likevel være trygge.
På dagtid vil hyttene fungere som behandlingsrom for ulike avdelinger på de forskjellige sykehusene, men dette er opp til hvert enkelt sykehus. På ettermiddags- og kveldstid skal hytta være åpen for alle syke og pårørende tilknyttet sykehusene. For å få tilgang til hytta booker man selv tid gjennom et bookingsystem. Slik velger man selv når man ønsker å bruke stedet og med hvem. Det er ikke mulighet for overnatting på hyttene.
Forskning viser at natur kan ha en positiv innvirkning på sykdomsmestringen. Så neste gang du er innlagt på sykehus, kan du ta deg en hyttetur, finne roen og skape gode minner med dem du er glad i.