Ønsker å spre håp og glede gjennom Fortellerkorpset
Da David Heitmann var 18 år fikk han diagnosen Ewing Sarkom. Han var 18 år, og plutselig var livet til den aktive tenåringen snudd opp ned. Etter 13 runder cellegift og en omfattende låroperasjon, fikk han beskjeden han hadde ventet på. David var kreftfri. Nå forteller han historien sin gjennom Ung Kreft sitt Fortellerkorps.
David gikk siste året på VGS da han fikk kreftdiagnosen, og selv om han ble kreftfri kunne han ikke begynne på skolen igjen med en gang. Over natta følte han at han mistet alt arbeidet han hadde lagt ned i 12 års skolegang, og han slet med ensomhet. Det hjalp ikke at de fleste vennene flyttet bort for å studere.
– Vi mistet mer kontakt fordi vi ikke var på samme sted lenger. Jeg mistet både idretten og fotballen. Det ble ensomt på idrettsarenaen og kompisarenaen. Det var det vanskeligste psykisk, å føle seg alene.
Men David bestemte seg, han ville tilbake til fotballen. Han måtte lære seg å gå igjen. Nå hadde han et mål, og ensomheten virket ikke som en like stor utfordring lenger. Gjennom 1,5 år med trening og ved å sakte belaste beinet mer og mer, lærte han seg å gå, løpe og hoppe på nytt. I dag er han tilbake i idretten, han har til og med løpt maraton.
– Jeg fikk en slags evig motivasjon, et mål om å komme tilbake til den fysiske formen som jeg var vant til å være i.
En stund etter sykdomsforløpet tikket det inn en e-post inn på kontoen hans. Ung Kreft søkte etter folk til Fortellerkorpset, et tilbud hvor kreftrammede formidler sine personlige historier og erfaringer for å skape større forståelse rundt hva en kreftdiagnose innebærer. David sendte inn en søknad, og i dag er han en av 15 kursholdere i Fortellerkorpset. Han holdt sitt aller første foredrag i år, for studenter som skal bli kreftsykepleiere. Noe av det han snakker om i sitt foredrag, er verdien av sykepleierne.
– En kreftpasient vil jo helst ha en mest mulig vanlig hverdag, sånn som hjemme. Der kan sykepleierne utgjøre en stor forskjell! I mitt foredrag snakker jeg om en sykepleier som hadde veldig stor betydning for meg da jeg lå på sykehuset.
Hun var flink så flink til å holde humøret mitt oppe. Vi kunne tøyse og snakke sammen om hverdagslige ting, forteller han - og legger til:
– Jeg fikk så mye medlidenhet fra folk, det var så synd på meg. Men det er ikke det vi vil høre. Vi vil jo være helt vanlige, snakke om vanlige ting.
Da David fikk diagnosen hadde han ikke noe forhold til kreft. Han visste lite om sykdomsforløpet, og som en aktiv tenåring slet han med å forstå hvordan han kunne være alvorlig syk. Det tok han en stund før han forstod omfanget av diagnosen sin.
– Det slo meg etter første cellegiften, at dette er seriøse greier. Nå handler det ikke lenger om skole, idrett og å ha det gøy, nå handler det om å bli frisk. Når du er 18 år, har du ikke den virkelighetsoppfatningen. Du tror ikke at sykdommer som kreft kan skje med hvem som helst. Du tror du er udødelig, men sånn er det jo ikke, sier han.
Gjennom Fortellerkorpset får han mulighet til å dele erfaringene han har gjort seg. Både til de som har opplevd å ha kreft, men også til de som ennå ikke vet hvordan det er å ha kreft som ung. Skoler, organisasjoner og sykehus kan be om å få gratis foredrag av Fortellerkorpset.
– Selv om det er kreft det er snakk om, så håper jeg å kunne spre håp og glede. Du kan komme deg tilbake til hverdagen. Du kan komme tilbake til det som er viktig for deg.