Hurra for Ung Kreft 40 år!
I april var 100 flotte folk klare for å feire Ung Kreft sitt 40-års jubileum. Medlemmer, frivillige, tidligere styreledere, ansatte, tillitsvalgte og ærede gjester hadde funnet veien til Scandic Fornebu, og forventningene var høye og stemninga spent.
For å bli litt kjent og bryte isen, startet sorgstøttespesialist Knut Andersen programmet på fredag med en lek. Alle ble bedt om å stille seg på forskjellige steder i rommet, for å vise sitt svar på en rekke spørsmål. Dette skapte klynger der man lett kunne se hvem som var i samme situasjon som deg. Det la også grunnlaget for en åpen og trygg arena der det var greit å snakke om både stort og smått. Og det var herlig å høre praten gå under middagen.
Fra spøk til alvor og tilbake igjen
Lørdag startet med stor kontrast. Styreleder Asgeir åpnet programmet med å tenne lys for de som ikke lenger er iblant oss, og vi sto alle i stillhet i ett minutt for å minne de vi har kjær. Stemningen gjorde så et brått hopp da komiker Lars Berrum inntok rollen som konferansier og spratt opp på scenen med sitt livlige og energiske vesen. Det var en god illustrasjon på at livet går i bølgedaler, og at det også her var rom for både alvor og humor.
Vi hadde storfint besøk av generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, som snakket varmt om samarbeidet mellom Ung Kreft og Kreftforeningen gjennom tidene og i dag. Hun trakk særlig frem prosjektet vi nå jobber med om kreft og arbeidsliv, og Fuck Cancer som det nå skal satses enda mer på.
Daglig leder i Ung Kreft, Annika Fallsen Huhtala, snakket om Ung Kreft gjennom 40 år fra Ungdomsgruppen i Kreftforeningen, som det het da organisasjonen ble stiftet i 1983, til Ung Kreft slik vi kjenner det i dag. Og det går ikke an å snakke om Ung Kreft uten å snakke om fylkesgruppene. Fylkesgruppene er de lokale foreningene i Ung Kreft, som arrangerer aktiviteter, møteplasser og kurs for medlemmene i sitt område. De har bidratt til å skape et fellesskap og et nettverk for unge som står i en vanskelig livssituasjon, og har vært med på å forme Ung Kreft til det den er i dag. En annen viktig del, og en en slags bærebjelke i alt som gjøres, er likepersonsarbeidet.
Fengende og faglig
Et av innslagene som virkelig fanget oppmerksomheten til oss i salen, var historien til Glenn. Glenn er frivillig i Ung Kreft, og har tidligere hatt hjernesvulst. Han er også tidligere vinner av Ung Kreft sin hederspris. Glenns skildringer om både skumle og surrealistiske opplevelser i forbindelse med sykdommen, brakte fram både latter og refleksjon. Han kunne blant annet fortelle om en episode på et sykehus i Tyskland, der han plutselig så to små menn i vinduskarmen som gjorde svært imponerende akrobatikk. Glenn synes det var helt fantastisk underholdning helt til de ble sinna når de skjønte at han ikke hadde noen penger å gi dem. Også her vekslet stemninga kjapt mellom humor og alvor, for Glenn kunne også fortelle om skikkelig ekle opplevelser med å miste språket (for så å få det tilbake i en merkelig rekkefølge med tysk først, så engelsk og til slutt norsk), epileptisklignende anfall, pulserende lammelser opp og ned i beinet, og endret utseende med hårtap.
Videre hadde programmet innslag av panelsamtaler om pakkeforløp hjem, og om Ung Kreft sin likepersonstjeneste, Ung Kontakt. I sin helhet ble det et variert program der man både kunne lære og reflektere.
Også styreleder i Ung Kreft, Asgeir Fagerli Langberg var godt fornøyd med helgen:
- For en fantastisk helg, med masse fine folk og mange sterke historier. Vi var over 100 deltakere, så jeg rakk dessverre ikke å få snakket med alle – men jeg rakk over ganske mange!
- Programmet for helga var veldig bra, helt objektivt, selvfølgelig! Det er spennende med variasjon i tematikken, og at vi også kan ha litt faglig innhold. Alle synes kanskje ikke alt er like spennende, men da er det i alle fall godt med gode pauser som gir mulighet for å lufte hodet litt. Det er veldig morsomt at så mange aldri før har vært med på et arrangement hos oss, og likevel melder seg på.
Fest
Lørdag kveld var det klart for festmiddag, og for å sette stemningen kom Lars Berrum tilbake med et forrykende show. I pausen hadde Lars slått av en prat med en av deltakerne, og fått seg litt av en overraskelse da han plutselig ble vitne til noen som kunne betale i baren ved å legge hodet på kortterminalen! Mathias fra Ung Kreft Midt-Norge hadde nemlig et triks der han la bankkortet under tupeen! Det var utrolig koselig å se alle i finstasen, og herlig å høre latteren og praten som fylte den store konferansesalen. Fra scenen fikk vi også vakker musikk fra Bare Jennie, og det ble servert en nydelig treretters middag.
Prisutdeling
Kjernen i Ung Kreft er de frivillige. Uten deres innsats hadde vi ikke eksistert. For å hedre dette, ble det i år, som mange år tidligere, delt ut en rekke priser der enkelte frivillige ble fremhevet på grunn av deres inspirerende innsats (se egen oversikt over prisvinnere).
Den gjeveste prisen gikk til en rå dame som heter Gunhild Næss.
En ny pris vi delte ut i anledning jubileum var Tiårets ildsjel. Denne gikk til en dame som har gjort en enorm innsats for Fuck Cancer-armbåndene, nemlig Gry Pedersen.
Selv om middagen etter hvert tok slutt, betydde ikke det at kvelden var over for alle. Resepsjonen var fortsatt fylt av engasjerte og blide stemmer, og de aller ivrigste holdt det gående i nattens sene timer med shuffleboard og moro.
Valg
Til tross for lite søvn på enkelte, var det bare blide fjes å se til frokosten på søndag. Med litt eggerøre og kaffe innabords var vi klare til valg av Hovedstyre.
Styreleder Asgeir synes valgkomiteen hadde gjort en god jobb, og at det var morsomt å høre om lobby-aktiviteten som foregår underveis, noen som kanskje er litt usikre på om de skal stille osv.
- Det er spennende at folk melder seg på uten planer om å stille til valg, men så bestemmer seg for å gjøre det i løpet av helga.
Litt tekniske hindre hører med, men til slutt kom vi i mål avstemmingen og opptellingen. Det ble valgt inn flere nye styremedlemmer, som du finner en oversikt over på slutten av saken.
- Det nye styret tror jeg er veldig bra. Det er et veldig aktivt styre som ikke er redd for å si sin mening, og så er det nesten daglig aktivitet på snapchat-gruppa vår! Jeg gleder meg til vi skal begynne styrearbeidet for alvor første helga i juni, og gleder meg til å bli kjent med alle de nye. Selv om det er noen som er nye i hovedstyret har de lang erfaring fra Ung Kreft likevel, og kjenner organisasjonen godt, sier han.
- I perioder har vi hatt et veldig Oslo-basert styre, men nå er det jaggu like mange trøndere som Oslo-bosatte.
Ung Kreft fremover
Etter en helg med mimring om Ung Kreft sine 40 år, vendte vi blikket fremover og diskuterte Ung Kreft sin framtid i en workshop. Noen av spørsmålene som ble stilt var hvilke tilbud som er de viktigste, og hva Ung Kreft burde jobbe med politisk fremover. Lite overraskende var det at fylkesgruppene stod sterkest av tilbudene, sammen med samlingstilbudene Ung Pårørende og lokale helgesamlinger, likepersonstjenesten Ung Kontakt, og treningstilbudet Sjukt Sprek. Av politiske temaer ble det nevnt blant annet arbeidsliv, rettigheter, psykisk helse, seksuell helse og økonomisk støtte. Hva som kommer til å bli prioritert fremover gjenstår å se, men vi gleder oss til å se hva fremtiden bringer for Ung Kreft.
Tusen takk til alle som deltok og gjorde dette til en minnerik helg og fantastisk feiring av organisasjonen vår!