Jakten på lykken

En canadisk studie fra 2010 viste at ungdommer som hører på musikk fordi de vil, har mer glede i livet enn de som ikke gjør det. Den siste helgen i august testet UKTF hypotesen på samlingshelg under Rakettnatt-festivalen i Tromsø. Bli med oss i jakten på lykken.

Hvorfor blir man glad av å høre på musikk? Og hva gjør oss lykkelige? Disse spørsmålene stilles verden over. Vi har brukt samlingshelgen til å utforske dem gjennom konserter, foredrag, mat og samtaler. Så i stedet for et referat fra helgen, oppsummerer vi her: hva kan musikken og psykologien si oss om veien til lykken?

Artisten Kamelen har noen forslag. Han synger at han vil ha Rolex, gammel vin og eiendom, da blir han lykkelig. Men det slår ikke helt an blant våre medlemmer. Vi vil heller sitte på plenen foran scenen, spise pannekaker og prate. Vi ser faktisk så lykkelige ut at hele seks festivalfotografer tar bilder av oss mens vi slapper av. Trenger ikke ting og penger hvis du har pannekaker og venner.

Lisa Skoglund synger at livet er «jævla perfekt» når man har en kjæreste å støtte seg på, og ISÁK joiker om at kjærligheten er stor. De single blant oss mumler noe om at Tinder er kjipt og #foreveralone, mens resten nikker samtykkende og ser hverandre lykkelig inn i øynene. Men artisten Ruben flørter som en gal fra scenen, og plutselig er vi alle sikre på at han flørter med akkurat oss. #IkkeLengerForeverAlone.

Gesttaltterapeut Tone Rønbeck forteller oss at livet blir bedre når man tør å ikke være perfekt. Når man klarer å være oppmerksom på seg selv, drite i ideene om hva man «skal gjøre», og nyte øyeblikkene som ikke er perfekte. Vi tar saken, og passer på at ikke alt går for lett denne helga. Vi sover for lite og for lenge, glemmer tannkrem og mobilladere, mister hverandre under konsertene, og spiser lunsj så lenge at vi ikke rekker neste programpost. Men livet er jo faktisk bedre når det ikke er perfekt, for da har man så god tid til å slappe av!

Søndag formiddag sitter en psykologistudent på kafé og snakker engasjert om at «fysisk aktivitet er noe av det viktigste man kan gjøre for å ha det bra!». Det utløser gode hormoner og regulerer stress. Da er det bra at vi har danset oss gjennom helga. Svinset rundt mens vi plukker snacks fra frokostbuffeten, digget til musikken mens vi slapper av på plenen, danset mens vi står som sild i tønne foran scenen. Sirkus Eliassen synger at de bare vil danse med oss. Og vi vil bare danse med hverandre. Så flaks at det også gjør oss godt.

Den canadiske studien har nok rett, at de som hører på musikk er lykkeligere enn andre. Men sannheten er større enn det. Lykke kan også være partner, pannekaker, perfeksjonisme-avvenning og prat. Som ungdommene i studien hørte vi mye på musikk denne helga, men vi hørte også mye på hverandre. Så kanskje er det, som Halvdan Sivertsen synger, også sånn at «hver gang vi møtes, har vi det bra».

Videre lesing

Morinville, A., Miranda, D., & Gaudreau, P. (2013). Music listening motivation is associated with global happiness in Canadian late adolescents. Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts, 7(4), 384–390. https://doi.org/10.1037/a0034495

Halvdan Sivertsen - "Venner" (1991)

ÍSAK - ukjent joik, omtalt som "kjærlighetens joik"

Kamelen - "Kapital" (2021)

Lisa Skoglund - "Jævla Perfekt" (2020)

Sirkus Eliassen - "Æ vil bare dans" (2012)