Landskonferansen 2019
Landskonferansen er årets høydepunkt for alle som er med å drive tilbudene i Ung Kreft. Her treffer man gamle kjente og oppdager nye lovende. Det er også en fin mulighet til å møte frivillige som driver et tilbud i samme fylkesgruppe, men som man ellers bare snakker med på mail.
Fredagen gikk vi igjennom hva vi har gjort det siste året, og hva vi jobber med å få til fremover. Blant annet holder vi på å lage en informasjonsbok som skal deles ut til unge kreftpasienter på sykehus. Den vil bli ferdig rundt nyåret. Til middag hadde styreleder Roy ordnet taco-buffet til oss fordi «herrefred, kor godt det e med taco».
På lørdagen gikk vi igjennom rekruttering, organisasjonsdrift og forberedelser til neste års landsmøte (Landsmøte er den øverste sjefen i organisasjonen og består av utvalgte medlemmer i Ung Kreft). Det vil komme forslag om å endre store deler av vedtektene våre (vedtektene er et sett med regler som alle i organisasjonen må følge), og det arbeidet starter allerede nå.
Ny som frivillig
Kristine Ristesund Strandum (23) er nylig blitt gruppeleder i Ung Pårørende Trondheim, og var på samling med Ung Kreft for første gang. Hun lærte mye om organisasjonen som hun ikke visste fra før.
– Det som overrasket meg mest var hvor mye Ung Kreft faktisk gjør. Jeg kjenner jo best til Ung Pårørende, men har lært masse om kreftrammede og deres tilbud også.
Kristine har mistet lillebroren til kreft, og hun ønsker at andre skal få det tilbudet hun trengte da sorgen var på sitt verste.
– Jeg skulle ønske jeg visste om Ung Pårørende tidligere, da ville jeg nok ikke følt meg så alene. Nå vil jeg gjøre alt jeg kan for at flest mulig skal få høre om oss i Trondheim. Jeg har fått mange gode ideer til markedsføring som jeg skal ta med meg hjem til de andre i ledergruppen.
Men helgen var ikke bare faglig input, det var også rom for sosial hygge.
– Jeg kjente bare en annen person littegrann da jeg kom hit, men nå kjenner jeg mange. Jeg håper vi kan fortsette å holde kontakten.
Starstrucked
Siden det også var en villmarksmesse i Lillestrøm den helgen, var hele hotellet fullt av rutete skjorter og turbukser. Under kveldens festmiddag ble mange starstrucked da de så Lars Monsen og Trine Rein spise middag rett ved siden av oss. Etter litt knising og flere runder med «skal, skal ikke», tok flere mot til seg og ba om en selfie.
Etter middagen var det klart for prisutdelinger. I fjor startet sekretariatet med å dele ut priser internt i organisasjonen til grupper og personer som har gjort en super innsats for Ung Kreft (se årets vinnere nederst på siden). Nytt av i år så skulle også Hovedstyret dele ut en hederspris til noen som har gjort noe ekstraordinært for unge kreftrammede og pårørende i løpet av det siste året. Det var ikke et tørt øye i salen da Ida Øye Bjørkvold ble utnevnt til årets hedersprisvinner. Roy sa i styrets begrunnelse at hun tør å snakke åpent om et tema som mange ikke vet hvordan man skal forholde seg til, nemlig uhelbredelig kreft. Dessuten hadde mange av de som nominerte henne, kalt henne et forbilde. Med et glimt i øyet avslørte han at siden Ida er et kjent ansikt for mange, var det ikke bare Lars Monsen og Trine Rein som bidro til at folk ble starstrucked den kvelden.
Veien videre
Søndag var det klart for paneldebatt om hvem Ung Kreft skal være for. Skal vi kun ha tilbud for målgruppen mellom 15–35 år, eller skal vi inkludere yngre og eldre som også har behov for Ung Kreft sine tilbud? Alle fikk mulighet til å dele sine synspunkter under debatten, og det kom mange gode argumenter og forslag. Hovedstyret skal jobbe videre med å finne gode løsninger på utfordringene knyttet til alder. Dersom Hovedstyret finner ut at det er behov for å endre på noe, så er det opp til Landsmøte 2020 å avgjøre veien videre for Ung Kreft.
Til sist valgte vi et nytt hovedstyre som skal lede organisasjonen frem til neste landsmøte. Styreleder Roy er veldig fornøyd med helgen.
– For en flink gjeng! Vi har et enormt høyt aktivitetsnivå i forhold til størrelsen på organisasjonen, og det er takket være alle som bruker fritiden sin på å gjøre en forskjell for andre. Jeg blir helt rørt. Nå gleder jeg meg til å ta fatt på neste styreperiode.
Prisvinnere
Årets nykommere: Maria Antonsen og Michael Staurseth Sivertsen fra Ung Pårørende Oslo, for å drive gruppen på en god måte og ha stort oppmøte på samlingene.
Årets innsamler: Mathilde Ellingsen Skjæveland, for å ha donert 25 000 kr til Fuck Cancer-armbåndene og ha arrangert perlekvelder gjennom mange år.
Årets markedsførere: Sjukt Sprek Stavanger, for å synliggjøre gruppen godt både på nett og lokalt i Rogaland.
Årets medlemshistorie: Thomas Nguyen, for historien hans om å si nei til mer cellegift, som er den mest leste artikkelen på ungkreft.no noensinne.
Årets fylkesgruppe: Ung Kreft Troms og Finnmark, for å samarbeide godt med andre lokale tilbud og ha egne helgesamlinger for dem som vanligvis bor for langt unna til å delta på aktiviteter.
Årets ildsjel: Christine Bruland, for å ha gjort en kjempegod jobb som trener og prosjektleder for Sjukt Sprek Bergen gjennom mange år.
Hedersprisen 2019: Ida Øye Bjørkvold, for å bryte ned tabuer rundt det å leve med uhelbredelig kreft.