Linas løp for livet: Samlet inn 25.000 kroner til Sjukt Sprek
Lørdag 5. oktober løp Linas Hauge i 10 timer rundt Sognsvann. Han står bak Turforliv, en frivillig organisasjon som samler inn penger til ulike kreftformål og -organisasjoner. Resultatet etter løpingen ble 25.000 kroner til Sjukt Sprek.
Målet var 25 runder rundt Sognsvann. Én runde for hver tusenlapp han hadde samlet inn. Det endte med 20 runder og totalt 66 kilometer. Linas står likevel igjen med mestringsfølelse. Noen timer inn i løpet meldte kvalmen seg. 30-åringen kjempet seg dog gjennom den, og med god støtte fra Sjukt Sprek-gruppa som hadde satt opp “kosestasjon” med bål hvor han kunne stoppe og ta en pust i bakken mellom hver runde, sier han seg meget fornøyd med resultatet.
– Det er mer enn godt nok. Det viktigste for meg er å ta vare på min egen kropp, og lytte til den. Samboeren min er deltaker og frivillig i Sjukt Sprek, og de har fokus på at det er lov å gi seg når det sier stopp. Man kan sette seg mål, og så er det helt greit å ikke få det til. Det er veldig fin lærdom i det, forteller Linas Hauge.
Trener for Sjukt Sprek Oslo, Martin Fjell skryter veldig av Linas i etterkant av lørdagens aksjon.
– Vi løp fire runder sammen, og hadde noen veldig fine samtaler om livet og kreft. Gårsdagen var mitt første møte med Linas og det som traff meg mest var hvor åpen og ærlig han er rundt sine erfaringer med kreft, samt hvor reflektert han er. Han inspirerer veldig og jeg har stor respekt for den jobben han gjør i kampen mot kreft. Innsatsen han la ned i går viser at alt er mulig med riktig mental innstilling og disiplin! Det er noe vi i Sjukt Sprek Oslo skal ta med oss videre i veien mot våre mål. Jeg vil på vegne av gruppen si tusen hjertelig takk til Linas, sier Martin Fjell.
Deltakerne i Sjukt Sprek Oslo skulle prøve å matche antall kilometer Linas fullførte - det klarte de med glans. 86 kilometer ble det totalt på den spreke gjengen, med deltakere som både løp, syklet og gikk.
Gjennom Turforliv har Linas Hauge samlet inn nærmere 700.000 til kreftsaken siden 2018. Det hele startet etter at han mistet sin tante, Grethe Hanssen, til kreft samme år. Hun var et tilstedeværende og viktig menneske i Linas' liv, og etterlot seg et stort savn.
Linas slet med å prosessere sorgen etter hennes bortgang.
I tillegg følte han at han ikke hadde noen å snakke med. Resten av familien var også i en sorgprosess, og Linas ville ikke belaste dem med sine tanker og følelser etter hun døde.
– Jeg kjente på en håpløshet, for det var ingenting jeg kunne gjøre for henne. Dødsfallet hennes traff hele familien hardt, og spesielt bestefar. Han døde av kreft halvannet år etterpå, forteller Linas åpenhjertig.
Linas måtte gjøre noe med sorgen sin. Han skjønte at han måtte komme seg ut av mørket. Han måtte ta saken i egne hender, og fant ut at han ville samle inn penger til Kreftforeningen.
– Turforliv startet egentlig med mål om at jeg skulle komme meg ut av kjelleren, og så har det blitt så mye mer siden da. Jeg kan ikke hjelpe tante, men jeg kan forhåpentligvis hjelpe noen andre, sier Linas.
Han la ut på tur gjennom alle kommunene i Troms sommeren 2018, og samlet inn 200.000 kroner. Det ble starten på Turforliv.
– Jeg gikk i 52 dager, men sov inne halve turen – folk langs veien inviterte meg inn til seg og ga meg husly. Jeg møtte så mange mennesker som viste omsorg og engasjerte seg i det jeg gjorde. Det var en helt spesiell opplevelse.
Linas tror at han har blitt møtt med så åpne armer gjennom prosjektene sine med Turforliv fordi så mange rammes av kreftsykdom. Tematikken treffer en nerve hos veldig mange, og de aller fleste har et forhold til sykdommen. Han håper at gjennom Turforliv kan han være med på å øke åpenheten rundt kreftsykdom, og oppmerksomhetsgjøring rundt hvilke tilbud som finnes for kreftrammede og pårørende.
– Det at du startet Turforliv, har det bidratt til økt åpenhet rundt kreftsykdom i din egen familie?
– Absolutt. Vi har alltid vært en åpen familie, men jeg ville ikke legge mine plager over på de andre. Men ting har blitt lettere, sier han.
Linas Hauge har fått stort utbytte av Turforliv. Han forteller at turene han har vært på har gitt han mange fine opplevelser, og viten om at han har hatt muligheten til å legge ut på de reisene han har gjort samtidig som det har blitt samlet inn penger til det han beskriver som et viktig formål har gjort det hele til “en komplett pakke”.
Nå har Linas ambisjoner om å legge ut på tur i vinter. Drømmen er å nå én million kroner til inntekt for ulike kreftformål og -tilbud.
– Turforliv var i utgangspunktet en medisin for meg. Nå er det blitt en del av livet mitt. Det varer nok ikke evig, men jeg har et par prosjekter på lur. Pengemålet i seg selv er ikke så viktig, det viktigste er å oppfordre til åpenhet og være til inspirasjon. Jeg håper jo at det er det jeg har gjort - inspirert folk til å komme seg ut, og til å gi hverandre en ekstra klem, avslutter Linas.