Min reise for å donere håret til kreftsaken

De fleste vet at man kan donere blod eller klær, men ikke alle vet at man kan donere hår. Jeg har i mange år hatt et ønske om å donere håret mitt til en god sak, men det har alltid vært noe som har stanset det: håret mitt har vært farget, det har ikke vært det rette tidspunktet eller så har ikke håret vært langt nok. Denne høsten lå endelig alt til rette for å klippe håret for en god sak.

Obs! Ung Kreft tar ikke imot hårdonasjoner. Kontakt Silk Hair hvis du ønsker å donere hår.

Valget ble tatt

I mine nære relasjoner er det flere som har mistet sine kjære til kreft. Kampen mot kreft er ikke lett, og jeg begynte å lure på hvordan man som tilskuer eller pårørende kan bidra med noe direkte. Å donere hår til parykker er lite kjent. Det synes jeg er synd, fordi det å miste håret kan ha innvirkninger på blant annet selvbilde og identitet. Kreften blir synlig når håret forsvinner.

Sommeren 2017 skulle jeg gifte meg, og jeg hadde planlagt å klippe håret mitt før den store dagen. Tre uker før bryllupet ble jeg innlagt på sykehus med en infeksjon i kroppen. Verken før eller etter har jeg vært så dårlig som jeg var da. Da infeksjonen endelig gikk ut av kroppen, tenkte jeg på hvor heldig jeg var som tross alt hadde blitt frisk. Jeg bestemte meg for at håret mitt ikke skulle klippes, før det var langt nok til å doneres til noen som trengte det mer enn meg.

Svigerinnen min er frisør, og hun fortalte at håret måtte være minimum 20 cm langt for å kunne doneres. Mitt hår vokser heldigvis raskt, dette skulle jeg klare. Min svigerinne fortalte også om Apollo Hårsenter, og at det er dit håret blir sendt for å bli enten hårdeler eller parykker.

Cm for cm

Da jeg først hadde lagt strategien om å donere håret mitt, ble det plutselig spennende å se hvor langt det kunne bli. Jeg ønsket å donere håret mitt etter rundt ett år, uten at jeg selv måtte ha kort hår etter klippeprosessen. Plutselig ble det viktig for meg å kunne gi fra meg et godt produkt. Det siste året har jeg derfor vært opptatt av å ikke føne, tupere eller bruke varmebehandling, som sliter veldig på håret. Hårolje fikk ny betydning, og jeg ble mer nøye på kvaliteten på hårproduktene mine. Før har jeg egentlig ikke tenkt så mye på dette, men da jeg visste at andre kunne få glede av håret mitt, ble det viktig.

Klippeprosessen

Til slutt kom klippedagen, og det var min kjære svigerinne, Linda Magnussen, som skulle klippe håret mitt. Selve prosessen ble et lite «familieprosjekt», da min bror var med og tok bilder til denne artikkelen. Klippingen ble gjort hjemme hos dem. Jeg hadde virkelig sett frem til denne dagen, men var spent på hvordan det hele skulle foregå. Jeg satte meg ned i en stol foran et speil, mens Linda begynte å måle håret mitt. Håret ble deretter delt inn i mange små hårbunter, og hver bunt ble festet med strikk. Den korteste bunten målte 22 cm, den lengste målte 30 cm. Spenningen når den første bunten med hår ble klippet av, var til å ta og føle på. Nå var det ingen vei tilbake!

Plutselig var alle hårbuntene klippet av og lå i en pen rekke rett ved meg. Den følelsen, var rett og slett helt fantastisk. Dette hadde jeg hatt lyst til å gjøre i flere år, men samtidig var det noe eget med å gjennomføre det. Mitt råd er derfor: har du lyst til å donere hår – gjør det!

Om hårdonasjon

Håret som doneres til Apollo Hårsenter, brukes til å lage både hårdeler og parykker til kvinner og menn. For hver parykk/hårdel som lages av norsk donorhår, donerer Apollo Hårsenter 250 kr fordelt på Barnekreftforeningen og Alopeciaforeningen. En stor andel av dem som henvender seg til Apollo Hårsenter, har sykdommene alopecia, lupus eller kreft. Både hårdeler og parykker spesialtilpasses til hver enkelt person. NAV har gode støtteordninger for dem som trenger hårdeler eller parykker, noe det står mer om i rettighetsspalten på side 22.

Det tar mellom to til tre måneder å produsere en parykk. Kreftpasienter ønsker kanskje å få en parykk på plass relativt raskt etter oppstart av behandling, men da har man mulighet til å velge en standardparykk. En standardparykk er en ferdig laget parykk som ikke blir spesialtilpasset på samme måte. Derimot er det noen av Apollos Hårsentre som har standardparykker laget av donorhår. Det kan være lurt å ta kontakt med ditt lokale Apollo Hårsenter dersom du har spørsmål om dette.

Da jeg skulle levere mitt hår, dro jeg til Apollo Hårsenter Torp i Fredrikstad. Jeg ble møtt med godt humør og god stemning da jeg kom, samt en liten omvisning på hårsenteret. Med meg hjem fikk jeg et diplom for at jeg har donert håret mitt.

Ønsker du å donere håret ditt?

  • Sørg for å holde håret ditt sunt og friskt mens du eventuelt sparer det ut.
  • Håret må være minimum 25 cm langt. Håret skal klippes i små bunter med strikker når det doneres, og hver bunt klippes 1-1,5 cm over strikken. Husk at håret må være nyvasket og tørt når du klipper det.
  • Du må betale for frisørbesøket når du skal donere hår.
  • Legg alt håret i samme retning i en liten pose.
  • Send håret i en trygg forpakning til Silk Hair eller lever det selv. Merk sendingen med ditt eget navn og adresse på baksiden av forpakningen.
  • Ung Kreft tar ikke imot hårdonasjoner.

Tilbud og aktiviteter

Fellesbilde Ung Kreft
Ung Kreft har mange gode tilbud og aktiviteter. Bli med på neste samling!