Ønsker mer info om HPV

Kreft er noe som rammer andre, ikke deg selv – helt til du plutselig får beskjed om at du har celleendringer som kan utvikle seg til å bli kreft. Dette fikk Ann Helen (29) erfare. Nå ønsker hun at flere får mer informasjon om HPV-viruset.

Tidligere i år var Ann Helen inne til gynekologisk sjekk etter en problematisk abort. Hun ble spurt om hun hadde tatt celleprøve, noe hun ikke hadde. Alle kvinner anbefales å ta en gynekologisk celleprøve etter fylte 25 år. Legen foretok prøven, og noen dager senere fikk hun et brev i posten hvor det sto at hun hadde høygradig celleforandring som mest sannsynlig skyldtes HPV-viruset. Tankene på hva det kunne lede til, begynte å surre i hodet.

– Det er vanlig å tenke at kreft er noe som rammer andre og ikke en selv, men i det øyeblikket jeg åpnet brevet, ble jeg helt sikker på at nå var det min tur, forteller Ann Helen.

Hun tok en vevsprøve som viste moderate celleforandringer, altså ikke like alvorlig som først antatt, men det var likevel mulig at cellene kunne utvikle seg til å bli farlige.

­– Jeg måtte fjerne det som var av celleforandringer, slik at det ikke skulle bli kreft.

Inngrepet hun måtte igjennom kalles konisering, der den nederste delen av livmorhalsen fjernes. Vanligvis gjennomføres dette med bruk av strøm og lokalbedøvelse, men Ann Helen ønsket narkose. Da hun våknet etter 45 minutter, var de ferdige, og hun kunne dra hjem.

– Det er klart at hele prosessen var kjip, men det var fort gjort og det gikk veldig greit i ettertid. Det var ikke vondt, og jeg blødde ikke, men jeg måtte ta det litt roligere de neste dagene, forteller hun.

Dersom Ann Helen ikke hadde tatt denne celleprøven i tide, kunne celleendringene blitt til livmorhalskreft. Når slike celleendringer oppdages, velger man som regel å fjerne det, fordi det gir best sjanse for å unngå kreftdannelse. Likevel er det ikke helt uten risiko.

– Jeg spurte om jeg kunne få barn etter dette inngrepet. Legene fjerner så lite som mulig, så i utgangspunktet skal det gå greit. Det er likevel litt større sjanse for å spontanabortere, forteller Ann Helen.

Redd for å sjekke posten

Selv om inngrepet er gjort og celleendringene er fjernet, venter Ann Helen fremdeles på svaret som viser hva det fjernede vevet besto av.

– Jeg må ha en god dag før jeg går i postkassen. Jeg har hatt problemer med å sove og spise skikkelig, og jeg har kjent på angsten. Selv om vevet er fjernet, er jeg jo redd for at de ikke fikk fjernet alt, og at det skal komme igjen.

I begynnelsen brukte hun internett flittig og googlet mye, noe hun fant ut at hun måtte slutte med.

– Google er skumle greier i en venteprosess hvor ting er usikkert. Unngå å søke for mye på internett. Selvdiagnostisering er noe man bør styre unna, advarer Ann Helen.

Ønsker mer informasjon

Humant papillomavirus (HPV) er et virus som finnes i rundt 120 ulike varianter, hvorav 40 smitter gjennom seksuell kontakt. Kondom beskytter ikke fullstendig mot denne infeksjonen, derfor er det viktig å vaksinere seg. Siden november 2016 tilbys HPV-vaksinen til alle jenter født etter 1991, selv om man har debutert seksuelt. Man kan også ta vaksinen om man er født før 1991, men da må man betale selv. Dette var ikke Ann Helen klar over.

– Nå er jeg er jo for gammel for å få vaksinen gratis, men jeg kunne ha tatt den hvis jeg hadde betalt selv. Det visste jeg ikke var mulig. Men så er det jo ganske dyrt å få tatt vaksinen også, forteller hun.

De som er født før 1991, må betale rundt 4000 kr for å få tatt vaksinen.

Jenter født etter 1991 mottar SMS fra Folkehelseinstituttet med påminnelse om å ta HPV-vaksinen. Er du født tidligere, får du ingen sms.

– Jeg skulle ønske det fantes mer informasjon om vaksinen til de som er utenfor vaksinasjonsprogrammet, og det burde opplyses mer om fordelene ved å ta den.

Ann Helen ønsker også at det opplyses om at viruset kan smitte ved seksuell kontakt selv om man bruker kondom.

– Jeg har snakket med andre som har ledd av meg når jeg har fortalt at HPV-viruset kan smitte seksuelt. Man tror jo ikke at man kan smittes av noe som kan bli til kreft, det er helt nytt for mange, understreker hun.

Ta vaksinen og sjekk deg!

– Jeg vil anbefale alle å ta celleprøven. Ikke vent på innkallelse, få det gjort, oppfordrer Ann Helen.

Hun jobber på noe som heter Ungdommens Hus og er daglig i kontakt med unge jenter.

– Jeg sier de bør ta vaksinen mens de er unge og det er gratis. De sier ofte at de har snakket med helsesøster om det, og det er veldig bra. Når det finnes en vaksine som beskytter mot denne kreftformen, er det ingen grunn til å ikke ta den. Det er ikke vondt, farlig eller skummelt. Det er kanskje ikke så gøy, men da er det i hvert fall ikke gøy å få kreft! avslutter hun.