Snakk om fertilitetsbevarende behandling
Kampanjen er laget i samarbeid med Merck, IBSA Nordic og Ferring Legemidler.
Det å få kreft er kaos! Det er mye nytt å ta stilling til og mye som plutselig må utsettes. For å kunne få barn i fremtiden må også egga eller sæden settes på pause. Kreftbehandling kan i noen tilfeller føre til at man ikke kan få barn – heldigvis finnes det fertilitetsbevarende metoder.
De vanligste fertilitetsbevarende metodene er nedfrysing av sæd, egg eller eggstokkvev. Hvis du ønsker deg barn, er det viktig at du snakker med legen om dette. Fertilitetsbevarende behandling er ikke mulig eller nødvendig for alle, men du skal vite hvorfor du eventuelt ikke får tilbudet.
Bestill brosjyrer
Det er ofte tilfeldig hvem som blir informert om fertilitetsbevarende behandling når de får en kreftdiagnose, og hvor god informasjon og oppfølging de får. Vi har derfor laget en brosjyre om fertilitetsbevarende behandling, som helsepersonell kan bruke når de møter unge kreftpasienter. Ta kontakt med oss på post@ungkreft.no for å bestille brosjyren helt gratis.
Vi har samlet fire historier om kreft og fertilitet. Del gjerne din egen historie ved å bruke #barnpåpause
Siri Merete Schön (34)
"Jeg fikk ingen informasjon om fertilitetsbevarende behandling. Jeg hadde livmorhalskreft og googlet etter mulige bivirkninger. Et sted på nettet stod det at hvis man skal stråle livmorhalsen, kan man ikke få barn etterpå. Jeg spurte legen om det stemte, og hun sa ja. Egentlig ville jeg spørre om mye mer, men hun virket så travel og stresset at jeg lot være.
I ettertid har jeg lest at andre får tilbud om å fryse ned egg eller eggstokkvev. Jeg vet ikke hvorfor det ikke var et alternativ for meg. Jeg har egentlig lyst på barn, men kommer vel ikke til å få det."
Bjørn Jansøn Engvik (30)
"Jeg har en sjelden krefttype, og i fjor måtte jeg igjennom en stamcelletransplantasjon. Jeg fikk beskjed om at jeg ville bli kalt inn for å ta en sædprøve først, men innkallelsen kom aldri. Et par timer før cellegiftkuren skulle starte, sa en sykepleier at jeg kunne avgi en sædprøve hvis jeg ville. Det var ikke så bra timing, men jeg tenkte at jeg måtte bare gjøre det hvis jeg en gang skal ha barn.
Dagen etter første runde med cellegift fikk jeg vite at svømmerne mine er litt svake. Det var ikke en god beskjed å få midt oppi en så tøff behandling. Nå er jeg kreftfri, men vet ikke om jeg kan få barn. Selv om jeg fikk informasjon og tilbud om fertilitetsbevarende behandling, skulle jeg ønske vi kunne tatt tak i det på et tidligere tidspunkt. Kanskje kunne jeg da fått flere sjanser til å fryse ned en god sædprøve."
Cecilie Alvilde Brenden (29)
"Livmorhalskreften førte til tusen spørsmål. Kan jeg fremdeles få barn? Kan jeg føde normalt? Vil det bli høy risiko for komplikasjoner i svangerskapet? Legene tok seg tid til å svare på alt jeg lurte på, og jeg fikk veldig god oppfølging. Kreften ble oppdaget på et tidlig stadium, og dermed kunne kirurgene gjøre en fertilitetsbevarende operasjon hvor jeg fikk beholde nesten hele livmorhalsen.
I etterkant har jeg fått god informasjon om hva et svangerskap etter livmorhalskreft vil innebære. Det er en del risikomomenter, men samtidig kjenner jeg andre kvinner som har født helt friske barn etter en slik operasjon. Siden jeg får så god oppfølging, kommer jeg til å føle meg trygg hvis jeg en gang blir gravid."
Astrid (24)
"Da jeg fikk lymfekreft, anbefalte lokalsykehuset meg å snakke med legene på Radiumhospitalet om fertilitetsbevarende behandling. Men de sa at det ikke ville være noe problem for meg å få barn senere, og plutselig satte bare kreftbehandlingen i gang. Etter å ha snakket med flere sykepleiervenninner om temaet, tok jeg det opp på nytt med legen. Da fikk jeg beskjed om at siden kreftbehandlingen hadde startet, var det for sent å gjennomføre fertilitetsbevarende behandling.
Nå har jeg fått vite at fruktbarhetstiden min er forkortet, og at jeg bør få barn før jeg blir 30 år. Samboeren min og jeg føler oss i starten av livet og hadde ikke tenkt å planlegge barn med det første. Nå må vi prioritere annerledes. Jeg er glad for at jeg mest sannsynlig fremdeles kan få barn, men føler samtidig at valget om fertilitetsbevarende behandling ble tatt for meg. Jeg skulle ønske jeg kunne fått velge selv."