Svalbard, slutten av mai 2020:
De siste fire årene har Mari jobbet som guide for turister blant annet på Svalbard. Plutselig en morgen oppdager hun en stor kul på halsen. Hun kjenner at det er en hoven lymfeknute og tenker at hun kommer til å bli forkjølet. Da forkjølelsen uteblir, og kulen fortsatt er der, oppsøker hun fastlegen som mistenker at hun kan ha kreft basert på symptomene og henviser henne videre til St. Olavs hospital.
Etter en uke med undersøkelser får Mari, som hadde bestemt seg for å ikke ta sorgene på forskudd, beskjed om at hun har en aggressiv form for lymfekreft.
– Jeg vet at kreft rammer folk, men hadde ikke trodd at det kom til å ramme meg selv, sier Mari Thorsen (24) fra Levanger.
Etter noen dager forstod Mari at aggressiv i hennes tilfelle var positivt.
– Det at kreften mest sannsynlig hadde oppstått raskt, gjorde den lettere å behandle.
Behandlingen gikk ut på å gi Mari seks cellegiftkurer.
– Jeg hadde egentlig forventet at det skulle bli verre enn det ble, noe som gjorde at jeg ble positivt overrasket. Men når jeg ser tilbake på det så var jeg i ganske dårlig form, spesielt etter den første kuren.
To uker etter første kur, tok Mari resten av håret som gradvis hadde begynt å falle av.
– Det gikk helt fint. Jeg hadde en flink frisør som hjalp meg å finne fine parykker som var likt mitt eget hår, sier Mari og forteller at det var vanskelig for henne da hun måtte slutte å bruke parykken fordi hennes eget hår hadde blitt for langt.
– Det var litt ubehagelig i starten å ha ufrivillig kort hår, men det tok ikke lang tid før jeg ble vant til det.