Trenger Ung Kreft meg, da?

Har du litt ekstra kapasitet i hverdagen, som du gjerne skulle brukt på noe givende og gøy? Har du vurdert å bli frivillig i Ung Kreft?

I Ung Kreft kan du engasjere deg sammen med 85 andre frivillige landet over, med alt fra tillitsverv i fylkesgrupper eller Ung Pårørende, til å organisere Sjukt Sprek-treninger eller Fuck Cancer-perleverksted. Frivillig arbeid og verv kan lære deg nye ferdigheter, gi mestring, fylle hull på CV’en, og hjelpe deg å bygge nettverk. I tillegg får du delta på kule aktiviteter – alt fra konserter til fallskjermhopp!

I januar er det tid for å velge nye fylkesstyrer på årsmøter, og vi vet at det er mange der ute som lurer på hvordan det er å sitte i et fylkesstyre; hva man gjør, om det passer inn i livssituasjonen, hvor mye tid det tar. Her får du møte tre styremedlemmer fra Troms og Finnmark: Martin, Kari og Christina. Kanskje de kan inspirere deg til å bli med i din lokale fylkesgruppe? For ja, vi trenger deg også.

Martin

Martin. (Foto: privat)

Styremedlem

Martin har vært med i Ung Kreft siden før Ung Kreft eksisterte, da vi fortsatt var ungdomsgruppa i Kreftforeningen. Hvis man spør han hvor lenge han har sittet i fylkesstyret i Troms og Finnmark blir han alltid litt nølende. «Jeg tror jeg ble valgt inn som medlem i styret i 2010, men var med i kulissene en del år før det også», kommer han til slutt fram til. Siden da har han vært varamedlem, styremedlem, nestleder, og har sittet fire år som leder. Nå er han i full jobb, så han har trappet ned til styremedlem med ansvar for å søke midler til aktiviteter.

Du har jo vært med siden før Ung Kreft eksisterte. Hvorfor fortsetter du år etter år, hva er det som er fint med å sitte i styret?

- Da jeg en gang i tiden gikk over fra Barnekreftforeningen til Ung Kreft (den gang UG), var det fordi jeg ønsket å treffe flere på min alder i samme situasjon. Den tilhørigheten jeg fant her har gjort at jeg har blitt værende. Samtidig er det kjekt å kunne bidra til det gode arbeidet i organisasjonen, gi litt tilbake og bidra til å nå ut til vår målgruppe.

Hva gjør man egentlig når man sitter i et fylkesstyre?

- Hovedarbeidet er å planlegge og gjennomføre aktiviteter for medlemmene. Noen aktiviteter som pizza- og kinokvelder krever ikke så mye arbeid, mens større samlingshelger krever en del forberedelser. Ellers jobber man en del med å nå ut til målgruppen, stå på stand og reklamere for fylkesgruppen. Det går også med litt tid til styremøter, og å søke om økonomisk støtte til våre aktiviteter. Da jeg kom med i styret var jeg først med som observatør/vara i en periode, det er en fin mulighet hvis man er ny og usikker på hva et styreverv innebærer.

Hvor mye tid bruker du på styrearbeidet?

- Vanskelig å si, man teller jo ikke timer når man har det artig! Men det har nok blitt noen fulle arbeidsdager gjennom årene. I dag er jeg med mer som en støtteperson til resten av styret, og hjelper til litt der jeg kan.

Hva er det morsomste du har opplevd som frivillig i Ung Kreft?

Det kunne blitt en lang liste, men det artigste er nok å delta på konserter og større samlinger sammen med gjengen. Husker spesielt godt da vi danset til John Fogerty og Ozzy Osbourne på Døgnvillfestivalen, tror det var i 2010-2011. Sommeravslutningene på Sommarøy har gitt mange gode minner, og nyere opplevelser på Rakettnatt hører til på minnelisten.

Ryktet sier at det visstnok finnes flere Ung Kreft-par, som har blitt sammen gjennom verv. Kan du bekrefte eller avkrefte dette?

- Hehe... Det kan jeg dessverre ikke kommentere, som styremedlem har jeg taushetsplikt!

Kari

Kari. (foto: privat)

Sekretær i fylkesstyret

Kari ble frivillig i Ung Kreft med et uhell. Hun ble pårørende under pandemien og senere etterlatt, og dukket opp på årsmøtet i Troms og Finnmark i 2021. Da møtet nærmet seg slutten hadde alle deltakerne blitt innstilt til verv, unntatt henne og Christina som i dag er leder. Så da kunne jo ikke de være snauere enn å bli med de også. Kari er i dag sekretær for fylkesstyret og ansvarlig for nettside, og det er hun som sniker seg rundt på arrangementer og tar bilder av deg – med din tillatelse, såklart.

Du sier at du kom inn i styret med et uhell – hvorfor fortsatte du?

- Jeg ble langtidssyk av å være pårørende, så jeg har vært ute av arbeidslivet noen år. I vervet i fylkesstyret får jeg bruke den kapasiteten jeg har. Det gjør ikke noe om jeg må være med på styremøter digitalt fra sofaen eller om oppgaver må gis til andre fordi formen er for dårlig. Vi hjelper hverandre, og har stor forståelse for at helsa kommer først, organisasjonen etterpå. Og så er det jo gøy!

Det siste året har noen organisasjoner tatt til orde for at det å jobbe frivillig burde brukes som arbeidstiltak hos NAV. Hva er din erfaring med det?

- Veldig god! Jeg har frivillig arbeid for Ung Kreft i aktivitetsplanen min hos NAV, og bruker det for å trene opp arbeidskapasiteten. Som regel gjør jeg administrative oppgaver, som å organisere dokumenter, skrive saker til nettsiden, planlegge arrangementer og sende mail. Jeg får låne kontorplass hos Kreftforeningen, og det er skikkelig fint å ha et arbeidsmiljø. Jeg synes alle som faller ut av arbeidslivet burde få tilbud om å jobbe frivillig – for man får så mye god erfaring med mindre stress!

Tidligere har du brukt erfaring fra frivillige verv når du har søkt jobb. Hvordan gjorde du det, og funket det?

- Jeg setter relevante frivillige verv som arbeidserfaring når jeg søker, jeg. For erfaringen har jeg jo selv om jeg ikke fikk betalt. Da jeg søkte min forrige jobb lovte jeg på intervjuet at jeg kunne lage nettside og formidle nyheter fra arbeidsgruppa mi, for det hadde jeg gjort i et verv før. Det funket det, jeg fikk jobben!

Så du kommer til å sette Ung Kreft på CV-en fra nå?

- Selvfølgelig! Med stillingstittelen «Sekretær og kommunikasjonsansvarlig» eller noe annet sånn fancy.

Christina


Christina. (Foto: privat)

Leder av fylkesstyret

Christina begynte som frivillig i 2021, for å motivere seg selv til å dra på Ung Kreft sine aktiviteter. Hun var student, ny i Tromsø og trengte nettverk, men samtidig fant hun ikke motivasjon til å være med på aktiviteter. Det å gå inn i fylkesstyret og være med å arrangere var sparket hun trengte. Nå skjer det knapt et Ung Kreft-arrangement i Tromsø uten at Christina er der. I dag er hun fungerende leder av fylkesstyret, med ansvar for å planlegge styremøter, holde oversikt over aktiviteter og formaliteter, og delegere oppgaver.

Du har vært fungerende fylkesleder i et halvt år nå. Hvordan synes du det er å være leder, og hvor mye tid bruker du på vervet?

- Jeg synes det er veldig fint! Alle er kjempehyggelige så det var lett å komme inn. Det tok litt tid å komme inn i rytmen som leder, men jeg føler det går ganske greit nå. Jeg bruker ikke så mye tid på det, kanskje fem timer i måneden? Jeg bruker mest tid på å bare være på arrangementer og styremøter, og det er jo gøy.

Når vi snakker om gøy: hva er det morsomste du har opplevd som frivillig?

- Det aller morsomste er landsmøtet! Ja, og så samlingshelgen vi har under Rakettnatt-festivalen. Og spillkveldene. Den ene spillkvelden lo jeg så mye at jeg brukte opp all energien jeg hadde og måtte gå hjem. Jeg har fått en veldig fin gruppe venner i Tromsø av å være frivillig, og får være med på ting jeg ellers ikke ville gjort. Og så har jeg fått trent lederegenskapene mine.

Om noen uker flytter du ut av Tromsø for praksis på studiet – men du stiller til valg som leder for 2024. Du blir da det tredje styremedlemmet som bor utenfor Tromsø. Hva tenker du om det å ha et spredt fylkesstyre?

- Jeg har jo lenge vært vokal om det å ha lyst å spre aktivitetene våre utenfor Tromsø. Vi i Troms og Finnmark skal egentlig dekke store deler av landet – men nå er vi bare i Tromsø. Vi har allerede styremøter hvor noen deltar digitalt, og hvis vi er flere styremedlemmer utenfor Tromsø er det lettere å holde arrangementer andre steder!

Det gjelder kanskje for andre fylkesgrupper også, det. Hva vil du si til dem som bor utenfor Tromsø eller storbyene, og lurer på om de vil ha et verv?

- Kom på årsmøtet og meld deg til styret! Vi vil gjerne ha deg med uansett hvor du bor, så vi tilrettelegger!

Om frivillighet i Ung Kreft
  • Ung Kreft har omtrent 85 faste frivillige i tilbudene våre. Dette inkluderer de frivillige i våre 10 fylkesgrupper, seks Ung Pårørende-grupper, fire Sjukt Sprek-grupper og Ung Kontakt over hele landet.
  • Fuck Cancer har over 150 personer og steder som har arrangert perleverksted, og enda flere frivillige som har hjulpet til
Hvilke verv finnes i fylkesgruppen?
  • Leder – overoppsyn med styret, arrangementer og drift
  • Nestleder – leders høyre hånd
  • Økonomi – føring og kontroll av budsjett og regnskap
  • Sekretær – refererer på styremøter og annet administrativt
  • Likepersonsansvarlig – ansvar for likepersonstjenesten Ung Kontakt
  • Styremedlemmer – har oppgaver som å være med på møter, planlegge arrangementer, nettside/sosiale medier, foto og skriving, organisere Fuck Cancer-perleverksted, kan være kontaktperson for brukerutvalg, Ung Pårørende, Sjukt Sprek og lignende. Du kan gjøre så mye eller lite som du vil.
Frivillighet utenom verv i fylkesgruppe
  • Likeperson (Ung Kontakt)
    Likepersoner bruker sine egne erfaringer som kreftrammet, pårørende eller etterlatt til å snakke med andre unge i samme situasjon. Tilbudet er ansikt til ansikt, på telefon eller på chat. Hvis du liker å snakke med og støtte andre, så er kanskje dette noe for deg.
  • Drive et tilbud (Sjukt Sprek, Ung Pårørende, Fuck Cancer)
    Hvis du liker å arrangere faste aktiviteter, kan det å hjelpe til å drive tilbudene våre være noe for deg. Sjukt Sprek er et treningstilbud, Ung Pårørende et gruppesamtaletilbud, og Fuck Cancer holder perleverksteder.
  • Brukerrepresentant
    Ung Kreft har brukerrepresentanter i en rekke utvalg innen NAV, sykehus og andre helseinstitusjoner. Dette passer for deg som har lyst å være med å påvirke helse-Norge.
  • Ressursperson
    Ung Kreft trenger alltid personer som bidrar, uansett hva. Like du å fotografere, holde keramikk-kurs, lage bordoppsatser, snakke med mennesker – meld deg til oss, vi har bruk for deg.
  • Kilde: https://ungkreft.no/bli-frivillig

Fylkesstyrene holder årsmøter mellom 1.januar og 7.februar. Les mer om det å sitte i fylkesstyre, og andre måter å engasjere deg på, på https://ungkreft.no/bli-frivillig.

Troms og Finnmark har digitalt årsmøte 17.januar 2024.