Unge kreftpasienter får cellegift hjemme
Ny teknologi gjør det mulig for pasienter å få cellegiftbehandling hjemme. Mer frihet og hyggeligere omgivelser er bare to av fordelene, ifølge Bernardo (16), som er en av de første som har fått teste hjemmebehandling. Snart vil flere pasienter kunne få tilbud om det samme.
– Alt er bedre med hjemmebehandling, jeg kan i grunn ikke si noe negativt om det, sier 16 år gamle Bernardo.
Bernardo har kreftdiagnosen sarkom og er en av de første unge pasientene som har fått teste hjemmebehandling med cellegift. I ett års tid har nemlig barn og unge ved Sengepost A8 på Radiumhospitalet fått cellegift eller hydreringsvæske med seg hjem i en ryggsekk.
Bernardo, som tidligere har gjennomgått 18 cellegiftkurer på sykehuset, forteller at han følte lettelse da han fikk tilbud om å teste den nye hjemmebehandlingen.
– En stor årsak til at man føler seg dårlig under behandlingen, er at man må være på sykehuset og sove i sykehussengen. Det er lett å bli negativ på sykehuset fordi alt rundt deg er så «sykehusaktig». Sykehuslukten kan gjøre deg uvel og etter at jeg har gjennomgått cellegift blir jeg kvalm bare av å se en sykehusseng, sier han.
– Man blir selvfølgelig dårlig av selve kuren også, men det å ikke måtte være så mye på sykehuset har hatt en god effekt for meg. Det å få være hjemme og tilbringe mer tid med familien gjør deg mer positiv og du føler deg bedre under kuren. Det har også ført til at jeg ikke gruer meg så mye til kurene.
Passer godt for unge pasienter
Hjemmebehandling med cellegift høres kanskje litt rart ut, men ifølge kreftsykepleierne ved Radiumhospitalet er dette en metode flere kreftpasienter vil bli kjent med i årene som kommer.
Inspirasjonen til den nye metoden fikk de fra Sverige. I 2019 vant Oslo Universitetssykehus en konkurranse som gjorde det mulig for kreftsykepleierne å reise på en studietur til Universitetssykehuset i Lund. Her lærte de om en ny bærbar infusjonspumpe som heter «Cadd Solis».
– Vi syntes det var spennende og tenkte at dette kunne være noe for oss. Spesielt fordi vi har så mange barn og unge som må tilbringe ekstremt mye tid på sykehuset. Vi tenkte at det å kunne flytte noe av behandlingen hjem ville gjøre den lettere for mange, forteller kreftsykepleier Hilde Bøgseth ved Sengepost A8 på Radiumhospitalet.
En cellegiftkur tas vanligvis intravenøst, det vil si at du får cellegiften gjennom en blodåre. For å sikre at du får riktig mengde medisin, kobles du til en infusjonspumpe. Denne pumpen har en mekanikk som sender medisinen inn i kroppen din fra en pose som henger på et stativ med hjul.
Det tungvinte med denne behandlingen er at du blir veldig bundet til stativet, noe som er ekstra kjedelig når du er på kurer som varer i flere døgn. Om du så bare skal en snartur på toalettet eller vil kjøpe deg litt snacks i sykehuskiosken, må du alltid trille med deg stativet.
Løsningen på dette problemet er altså den bærbare pumpen. I praksis fungerer det slik at du kobles til pumpen og at cellegift eller hydreringsvæske plasseres i en ryggsekk som rommer opp til tre liter.
– Den første kuren må gis på sykehuset slik at vi kan lære pasienten og eventuelt foreldrene det de trenger å kunne for å bruke pumpa. Vi må også se at de klarer å utføre de oppgavene som er knyttet til kuren, det vil si måle vekt og urinmengde, samt ta ulike prøver av urinen sin. De må også vite hva de skal gjøre hvis det dukker opp et problem, forklarer Hilde.
– Pasienten må som regel komme til sykehuset hver dag, foruten en kur som kan gis på 48 timer hjemme. Alle kurene er ulikt bygd opp. Noen kan komme til sykehuset få å ta blodprøve og bytte pose i sekken på dag to og tre, dette tar kort tid. Andre må være på sykehuset noen timer for å få cellegift, før de kan reise hjem med væske i sekken.
- Fordi vi har så mange barn og unge som må tilbringe ekstremt mye tid på sykehuset tenkte vi at det å kunne flytte noe av behandlingen hjem ville gjøre den lettere for mange.