Ida med diplom og blomster

Vinner av hedersprisen 2019

Ida Øye Bjørkvold (26) inspirerer tusenvis av følgere gjennom Instagram-kontoen @kreftutenfilter. På Landskonferansen 2019 ble hun tildelt Ung Kreft sin hederspris.

– Når jeg først skulle få kreft, kjennes det godt å kunne bruke diagnosen til å hjelpe andre. Jeg får stadig meldinger om at folk setter pris på det jeg publiserer, men at det skulle ende i en hederspris, kunne jeg aldri sett for meg. Jeg begynte å skjelve over hele meg da jeg forstod at jeg vant, og kan fremdeles ikke tro det at det er sant.

Unge kreftrammede og pårørende får ofte ikke den hjelpen og oppfølgingen de trenger. Derfor har Ung Kreft opprettet en egen hederspris for å gjøre stas på noen som gjør en forskjell for denne gruppen. Ida lever med uhelbredelig kreft og snakker åpent om et vanskelig tema som mange ikke helt vet hvordan man skal forholde seg til. Hun har blant annet fortalt sin historie i podkasten Bekreftet - en prat om kreft og sånn, men er nok mest kjent gjennom Instagram hvor hun deler både gode og vonde dager. Flere av hennes trofaste følgere nominerte henne til prisen og kalte henne et forbilde.

– Forbilde er et veldig stort ord, og jeg føler meg bare som meg, verken mer eller mindre. Men jeg ønsker å inspirere folk til å gjøre det beste ut av livet, og ikke minst ta vare på egen helse. Uten god helse, fungerer ingenting annet heller.

Ida fikk livmorhalskreft i 2017. Etter behandlingen så alt greit ut, før hun fikk et tilbakefall med beskjeden om at «dette må du lære deg å leve med».

– Det var et sjokk. Men det verste var faktisk å ikke lenger kunne få barn. Det er det jeg har brukt lengst tid på å akseptere. Unge jenter må sjekke seg for å unngå å havne i samme situasjon som meg. Jeg var 23 år da jeg fikk kreft, og legen ville ikke sjekke meg siden jeg var under 25. Hvis dere føler at noe er galt, må dere ikke gi dere før legen tar en celleprøve.

Styreleder Roy sier at Ida er en verdig vinner av Hedersprisen 2019.

– Mye virker i overkant fint og flott i sosiale medier, men Ida tør å være sårbar og ærlig om situasjonen hun er i. Samtidig inspirerer hun følgerne sine til å leve best mulig her og nå. Hun løfter frem andre, oppfordrer folk til å sjekke seg og står frem som en modig og reflektert ung dame.

Ida måtte droppe konserten «We love the 90s» på Telenor Arena for å kunne motta hedersprisen. Som en del av prisen fikk hun dermed et konsertgavekort, i tillegg til diplom og blomster.

– Jeg ville selvfølgelig mye heller motta hedersprisen enn å dra på konsert, men takket være gavekortet kan jeg dra på konsert en annen dag. Jeg vil bare takke for at jeg fikk oppleve å få en slik anerkjennelse, det betyr veldig mye for meg. Takk til alle som har nominert meg, og takk til alle som følger meg på Instagram. Jeg er ikke i form til å jobbe eller studere, så da føles det utrolig godt å kunne hjelpe andre og gjøre noe meningsfullt likevel.