Profilbilde av Veslemøy på farmengården

Deltar på Farmen for en god sak

I år stiller Veslemøy Bråten (35) som utfordrer på Farmen på TV 2. Nå utfordrer hun deg til å støtte treningstilbudet Sjukt Sprek, som hun via venninnen Silje har et nært forhold til.

Da Silje Andersen (34) fikk kreft, spøkte hun om at Veslemøy kunne melde seg på Farmen som en morsom distraksjon for dem begge. Veslemøy tenkte at hvis Silje måtte kjempe for tilværelsen, kunne hun også gjøre det – bare på en litt annen måte.

– Siljes sykdom gjorde at det gikk opp for meg hvor skjørt livet er. Jeg ble opptatt av å leve i øyeblikket og meldte meg bare på. Nå som jeg faktisk har vært med, ønsker jeg å bruke opplevelsen til å gjøre noe godt for andre og håper flest mulig vil støtte innsamlingen, sier Veslemøy.

Det var fantastisk å være med på Farmen, vi levde helt i vår egen boble. Det går egentlig ikke an å forklare hvordan det var – på samme måte som at Silje ikke kan forklare hvordan det var å være syk.

– Veslemøy
Dobbel diagnose

Silje oppdaget en kul i brystet i 2017. Den var så stor at hun tenkte det måtte være brystkreft. Da diagnosen var bekreftet, ble hun likevel redd og lei seg.

– Veslemøy var den første jeg ringte etter at jeg hadde sagt ifra til sjefen om at jeg ikke kunne komme på jobb. Hun var så fin og tålmodig i min fortvilelse. Veslemøy er en veldig god lytter, forteller Silje.

Veslemøy tok en aktiv rolle under Siljes kreftbehandling og var blant annet med da Silje fikk cellegift. Og da Silje oppdaget en kul bak øret som legen mente ikke var verdt å sjekke ut, ble Veslemøy med inn på legekontoret og forlangte at kulen ble grundig undersøkt.

– Det viste seg at jeg hadde enda en kreftdiagnose på samme tid, nemlig spyttkjertelkreft. Takket være Veslemøy fant vi ut av det, hvem vet hvordan det ville gått hvis ikke. Hun er en sånn venn som kjemper for deg når du selv er svak. En ekte venn, sier Silje.

Sjukt Sprek

I behandlingsperioden leste Silje både forskning og faglitteratur om kreft. Hun kom ofte over ordet «fatigue», som er en slags unormal slitenhet som rammer mange kreftpasienter. Hun leste også at den eneste måten å forebygge tilstanden på, er å trene. På sykehuset fant hun en brosjyre om treningstilbudet Sjukt Sprek, og ble glad for å se at det fantes en Sjukt Sprek-gruppe på hjemstedet i Elverum.

– På første trening gav jeg alt. Det var skikkelig unødvendig, men jeg hadde ikke skjønt at hele poenget med Sjukt Sprek er å trene i eget tempo. Da jeg så andre som bare gjorde noen få øvelser gjennom hele treningen, klarte jeg etter hvert å slappe av, jeg også. Nå elsker jeg hele opplegget. Det er så fritt, oppbyggende og sosialt.

Om Sjukt Sprek

Sjukt Sprek er et treningstilbud for unge kreftoverlevere mellom 15 og 35 år. Tilbudet består av:

  • ukentlige gruppetreninger (styrke og kondis).
  • månedlige aktiviteter (f.eks. klatring, yoga eller noe annet gøy).
  • et årlig felles mål. Sjukt Sprek har blant annet besteget Galdhøpiggen.

Les mer om Sjukt Sprek.

Trening for livet

Veslemøy jobber som helsesportspedagog i psykiatrien, og vet godt hvor viktig fysisk aktivitet er for helsen.

– Fysisk aktivitet handler ikke bare om å vedlikeholde eller bygge opp kroppen, det handler også om mestring, relasjonsbygging, distraksjon, mening for dagen, kjenne kraft, få impulser og skape minner. Derfor er Sjukt Sprek et veldig viktig tilbud i rehabiliteringsfasen etter kreftbehandling, sier Veslemøy.

– Ja, vi ønsker å samle inn masse penger slik at tilbudet kan fortsette og kanskje starte opp enda flere steder. Alle unge kreftrammede burde hatt tilgang til Sjukt Sprek, sier Silje.

Hvis du trener under kreftbehandlingen, gjør du kroppen din en stor tjeneste så lenge du ikke kjører deg for hardt.

– Silje
Sammen om en viktig sak

I dag er Silje ferdigbehandlet og kreftfri. Venninnene har kommet mye nærere hverandre etter kreftdiagnosen.

– Vi har pratet veldig mye sammen om det som har skjedd. I det ene øyeblikket går det i hverdagslige ting som støvsugere og brød, i det neste snakker vi om døden, forteller Veslemøy.

– Nå prater vi mest på telefonen, for vi bor ikke lenger på samme sted, sier Silje. – Men når vi først snakkes, går det fort tre timer før vi klarer å legge på. Vi er så like og har så mye å snakke om.


Nå håper de samkjørte venninnene at så mange som mulig vil være med å støtte Sjukt Sprek.

– Jeg var så forbanna, men samtidig maktesløs da Silje fikk kreft. Deltakelsen min i Farmen og innsamlingen til Sjukt Sprek er to ting som har gjort at jeg kan bidra litt, og at vi har fått et felles prosjekt, sier Veslemøy.

– Ja, Sjukt Sprek har betydd utrolig mye for meg. Nå vil vi gi denne opplevelsen av mestring og felleskap til andre unge kreftoverlevere. Og vi håper at du som leser dette kan hjelpe oss på veien, avslutter Silje.

Takk!

Ung Kreft sender en stor takk til Veslemøy og Silje for innsamlingen til Sjukt Sprek. Og så ønsker vi Veslemøy lykke til som utfordrer på Farmen.