Alle deltakerne på Ung Kreft sitte Landsmøte er samlet til et fellesbilde hvor alle smiler inn i kamera

Landsmøtehelgen 2022

Latter, tårer, klemmer og nye vennskap. Dette oppsummerer landsmøtehelgen som bød på både faglig og sosialt innhold. For første gang var både medlemmer og frivillige invitert (tidligere har det bare vært frivillige), og det var gøy å se at mange medlemmer deltok.

Helgen startet med Landsmøte fredag ettermiddag. Deretter ble vi plassert sammen med noen vi ikke kjente til middagen. Det var fint å bli «tvunget» til å snakke med nye mennesker, for det skapte bånd som varte hele helgen. På lørdagen fortsatte Landsmøte. Vi vedtok ny strategi- og handlingsplan, og vi valgte nytt styre. Asgeir Fagerli Langberg ble valgt som styreleder for to nye år. De to første årene hans som styreleder var preget av koronapandemien, og derfor satte han stor pris på å få styre organisasjonen videre under litt mer normale omstendigheter.

Styreleder Asgeir står i pendress på talerstolen med blomster ved siden av seg

Ny kunnskap og inspirasjon

Etter Landsmøtet fikk vi inn fagfolk til å lære oss noe nytt. Sosionom Knut Andersen fra Ahus holdt et foredrag om sorg hos unge voksne. Han fikk oss til å gjøre forskjellige øvelser underveis, reflektere og dele. Mange skulle nok ønske at foredraget hans varte mye lenger, for han fikk oss til å virkelig tenke etter. Deretter holdt kreftlege Alexander Fosså et foredrag om senskader etter kreft. Det ble en god påminnelse om hvor viktig det er å få fastlegen til å følge opp diverse sjekkpunkter etter endt kreftbehandling. Noen satte pris på informasjon om hvordan kreftbehandling kan påvirke helsen på lang sikt, men andre syns det var litt skummelt å tenke på. Unge kreftoverlevere får ofte hardere behandling og lever lengre enn eldre kreftoverlevere, og derfor er de unge dessverre mer utsatt for senskader. Det er viktig å være klar over dette slik at man oppdager eventuelle senskader raskt og får behandlet dem. Det siste foredraget handlet om hverdagsglede. Psykolog Monica Beer Prydz fortalte oss om fem grep som kan gi økt lykkefølelse: vær oppmerksom, vær aktiv, fortsett å lære, knytt bånd og gi noe til andre. Ung Kreft arrangerer kurs i hverdagsglede denne våren sammen med Monica og Rådet for psykisk helse.

Velfortjent hederspris

Årets hederspris gikk til Glenn Fredrik Fletcher (27). Glenn har engasjert seg på mange ulike arenaer i Ung Kreft, blant annet i fylkesgruppene, på nasjonale samlinger, i referansegrupper og som likeperson. Han ble nominert av Montebellosenteret, hvor han jobber som miljøarbeider. De skrev i nominasjonen at han har stor omsorg for kursdeltakerne, og at han er en rolig og positiv ung mann som ivaretar barn og ungdom på beste vis. I tillegg er han godt likt av alle og har en lun humor som skaper glede rundt seg. Ung Kreft sier seg helt enig og gratulerer Glenn med hedersprisen.

Hedersprisvinner Glenn sitter og smiler til kamera med diplom og blomster i hånden.

Helgen gav mange nye inntrykk. Vi hygget oss med quiz, hørte en fantastisk konsert av Niklas Jung Hansen fra årets sesong av The Voice, fikk nye venner og kjente på følelser det kanskje var en stund siden vi hadde kjent på. For det er jo noe helt spesielt når over 50 unge kreftrammede og pårørende samles en helg. Vi forstår hverandre som ingen andre kan. Samtidig minner vi hverandre om noe vi kanskje helst ønsker å glemme. Det blir til et sammensurium av glede og tårer – og vennskap for livet.

To unge kvinner klemmer hverandre under Ung Kreft sitt Landsmøte