Mestring
Når man blir pårørende eller etterlatt kan det virke vanskelig å føle på mestring igjen. Du kjenner best selv hva som gir deg følelsen av mestring. Likevel har vi samlet noen erfaringer fra andre pårørende og etterlatte og hva som har hjulpet dem håndtere situasjonen.
Hva hjelper når vi blir pårørende og etterlatte
Vedlikehold av nære relasjoner – Det er ikke uvanlig å miste kontakt med nære venner når man blir pårørende eller etterlatt. Dette skyldes både at venner har en tendens til å distansere seg, og en mangel på initiativ til å vedlikeholde disse båndene fra den pårørende. Prøv å aktivt opprettholde disse viktige relasjonene gjennom regelmessig kontakt og felles aktiviteter.
Arbeid og balanse – For mange kan det føles godt å ha en arbeidsplass man må møte opp på. Flere pårørende opplever at de får en pause fra det belastende stresset og kan konsentrere seg om oppgaver de mestrer. Å møte kollegaer og vite at man blir verdsatt for sine evner, gir også en positiv opplevelse. Hvis det blir utfordrende å balansere pårørenderollen og arbeid, kan man snakke med daglig leder for å finne løsninger for tilrettelegging.
Reise – Uansett om man reiser langt eller kort, kan det være godt å komme litt bort fra hverdagen og besøke et sted man trives. Hvis risikoen er stor for at den syke dør mens man er borte kan man utsette reisen til senere.
Skrive dagbok for refleksjon og uttrykk – Å skrive dagbok er et verdifullt verktøy for å reflektere og få ut bekymringer. Man kan også bruke dagboken til å formidle tanker og følelser til den kreftrammede eller til minne om den avdøde.
Møte andre i samme situasjon – Det kan være godt å snakke med andre som står eller har stått i lignende situasjon. I Ung Kreft har vi egne grupper for pårørende og etterlatte hvor du kan møte og bli kjent med andre i samme situasjon som deg. Les mer om gruppene her.
Være åpen – Det er lov å være ærlig og si at man har det tøft. Selv om det ikke løser problemet, kan det kjennes godt å åpne seg for nære relasjoner og få støtte. Når vi deler følelser, tanker og ønsker med hverandre, blir det lettere å forstå og komme nærmere hverandre.

Historier om mestring
Hvordan finne tid til å ta vare på seg selv
Avlastning – Avlastning og støtte: Benytt den støtten du har tilgjengelig i nettverket ditt, enten det er venner, familie eller profesjonelle. Husk at du har rett til å ha et liv som omhandler mer enn bare omsorgsgiverrollen.
Ta små pauser – I hverdagen kan du gjøre enkle ting for å gi hodet en pause. Dette kan inkludere å spille på mobilen, se på TV, høre en lydbok eller gå en tur. Disse små pausene kan være viktige for din egen psykiske helse.
Minnes personen – Noen finner avlastning ved å minnes personen som har gått bort. Dette kan være gjennom å besøke graven, gjøre noe personen likte, eller snakke med venner og familie om den avdøde.
Søk samtalepartnere – Av og til kan det være vanskelig å snakke med den som er syk om alt det man føler på eller lurer på. Da kan det være lurt å snakke med noen andre. Les mer om hvem du kan snakke med på siden vår om kommunikasjon.
Grensesetting og påfyll – Selv om det kan være tøft, er det viktig å sette klare grenser for hvor mye tid og energi du kan gi før du selv blir utmattet. Prioriter aktiviteter som gir deg overskudd, og vær tydelig når du ikke har energi til å møtes eller prate. Dette bidrar til å opprettholde en sunn relasjon med den du hjelper, samtidig som du selv har mer energi å gi
Les mer om mestring
Påfyll for egen del - Pårørendesenteret
Å være pårørende i arbeidslivet - Pårørendeprogrammet
Er det lov å reise bort når mor eller far er syk? - Unge pårørende
Grensesetting - Pårørendesenteret
Avlastning og assistanse - Pårørendesenteret
Det er vanskelig å snakke med den som er syk - Unge pårørende