Vennskap

Når alvorlig sykdom eller sorg plutselig blir en stor del av livet, kan det også føre til betydelige endringer i dynamikken med venner. Likevel er det ingen som er viktigere for oss enn våre nærmeste når vi står ovenfor vanskelige livssituasjoner. Ved å dele erfaringer og råd med andre pårørende og etterlatte, kan vi unngå å miste kontakten i situasjoner der vi trenger hverandre mest.

Endringer i vennskapet

Ha en strategi – For å ivareta vennskapene du ønsker, kan det være lurt å legge en strategi. Du kan for eksempel si ja til å delta på aktiviteter hver tredje gang du blir invitert, eller spørre vennene dine konkret om hjelp. Trenger du noen å prate og reflektere med? Er det praktisk hjelp du trenger? Eller ønsker du å bli distrahert fra situasjonen en stund? Vennene dine vil mest sannsynlig gjerne bidra, men det er enklere for dem å forstå hvis du spør.

Gode venner – Gode venner blir ekstra verdifulle når livet tar drastiske vendinger. Tenk nøye gjennom hvilke venner du kan stole på, og prioriter dem.

Dype samtaler - Dype samtaler kan være krevende, men også givende. Å åpne opp for vennen din om hvordan din situasjon som pårørende påvirker livet ditt, gir dem bedre innsikt i hva du går gjennom. Dette kan også skape en åpning for vennen din til å dele sine egne følelser og erfaringer, og ofte styrker det båndet mellom dere.

Miste venner – Noen ganger mister vi venner, selv når vi trenger dem mest. Reflekter over om denne vennen virkelig var noen du ønsket å ha i livet ditt. Kanskje dere uansett hadde vokst fra hverandre? Ta deg tid til å være sammen med menneskene du virkelig kan stole på.

Illustrasjon: Kine Berntsen / @hvaskjerakine

Hvordan ta vare på vennen som er pårørende eller etterlatt

Vær der – Det kan være utfordrende å vite hvordan man best støtter en venn som er pårørende eller har mistet noen nær. Ofte vet de heller ikke selv hva de trenger. Likevel er det aller viktigste å vise at du er der for dem, gjennom livets oppturer og nedturer.

Ta kontakt –Endringer i vennen din sin livssituasjon kan føre til nye ansvarsområder og roller, noe som kan påvirke deres daglige rutiner og prioriteringer. Vennen din bruker mest sannsynlig mye kapasitet på å håndtere situasjonen, og tar kanskje ikke like mye kontakt eller deltar ikke på like mye som før. Prøv å fortsett å inkludere vennen din ved å ta kontakt og fortsett å invitere de med på ting, uten noe forventning om at de skal bli med.

Praktisk hjelp – Prøv å tilby praktisk hjelp. Dette kan inkludere matlaging, husarbeid eller tilsyn med kjæledyr eller barn. Noen ganger kan det også være vanskelig for vennen din å si ifra at de faktisk trenger hjelp, men likevel setter de nok stor pris på tilbudet.

Podkast-episoder om vennskap

Trykk her for å komme til alle episodene av podkasten

Ung Kreft har en podcast, Bekreftet - en prat om kreft og sånn, som er laget av og for unge kreftrammede og pårørende. Hør disse episodene om vennskap:

(Kommer snart!)