Kommunikasjon
Kommunikasjon kan være utfordrende og kompleks, spesielt når du er pårørende eller etterlatt til noen som har kreft. Heldigvis finnes det tips og hjelp til hvordan vi kan håndtere de vanskelige samtalene. På denne siden kan du lese, høre og se historier om andre unge mennesker som har opplevd lignende utfordringer, og hvordan de har funnet måter å kommunisere effektivt på gjennom sine erfaringer. Bla nedover for å komme til podkastepisoder, film og artikler.
Hvordan fortelle at du er syk
Folk reagerer forskjellig når de får beskjed om at en kjær har fått kreft eller har gått bort på grunn av kreft. Noen foretrekker å bearbeide det privat, mens andre søker støtte hos andre. Det er flere som har stått i denne situasjonen, og under finner du tips om hvordan andre har håndtert det.
Dele oppgaven: Overlat til en betrodd person å dele nyheten med andre på dine vegne.
Ta deg tid: Gi deg selv nødvendig tid til å bearbeide følelsene. Tenk over hva du ønsker å dele og med hvem.
Ta kontakt: Når du mottar sjokkerende nyheter, kan det være lurt å raskt ta kontakt med nære relasjoner enten det er gjennom en telefonsamtale, melding eller besøk.

Hvordan kommunisere med dine nærmeste
Venner, familie og kjæreste er for de fleste en stor trygghet som gir oss støtte og styrke. Det er i vanskelige livssituasjoner vi trenger våre nærmeste. Ved å være åpen og dele om hvordan vi har det, kan dere unngå splittelse og skape samhold.
Her er noen strategier:
Planlegg: Tenk nøye gjennom hvem du ønsker å snakke med, og avtal tid og sted sammen med personen. Dette gir den andre personen muligheten til å sette av tid og være konsentrert om samtalen. Reflekter også på forhånd over hva du ønsker å dele og hva du ikke ønsker å ta opp.
Mål med samtalen: Vurder om personen kan gi deg gode råd, om du trenger hjelp med noe spesifikt, eller om du bare trenger noen som kan lytte og gi deg en trøstende klem. Uttrykk dine behov tydelig.
Korte samtaler: Lange samtaler om tunge temaer kan føre til følelsesmessig utmattelse. Planlegg heller flere korte samtaler.
Historier om kommunikasjon
Hvem kan du snakke med
Profesjonelle: Noen ganger kan det føles enklere å dele følelser og bekymringer med noen som ikke kjenner deg eller din omgangskrets personlig. Dette gir et mer nøytralt perspektiv på situasjonen. Legen din, sykepleiere, psykologer, kreftkoordinator eller sosionom kan gi god veiledning angående praktiske råd eller håndtering av tanker og følelser. Prester, hjelpetelefoner og chatter er også tilgjengelige for deg som trenger noen å prate med. (Kreft, shit, hva nå?)
Daglig leder: Informer daglig leder om situasjonen din slik at dere kan ha en åpen dialog dersom du trenger fri, sykemelding eller tilrettelegging på jobb.
Nære relasjoner: De nære relasjonene blir ofte det viktigste støtteapparatet i krevende livssituasjoner. Snakk jevnlig sammen om hvordan dere har det og hvordan sykdommen eller sorgen påvirker dere.
Andre unge pårørende og etterlatte: Du kan møte flere i din alder som går eller har gått gjennom det samme som deg gjennom flere av våre tilbud i Ung Kreft. Les mer her.
