Hva gjør du når jobben ikke fungerer?
Du fikk jobben, men det ble ikke som du hadde tenkt. Leder og kollegaer forstår deg ikke, arbeidsmengden er for stor og formen er ikke så god som du trodde. Hva gjør du når jobben ikke funker? Her er løsninger på noen av de vanligste problemstillingene unge kreftoverlevere møter i ny jobb.
Manglende tilrettelegging
Hvis lederen din ikke tilrettelegger for deg, kan det hende hen ikke vet om hvilke muligheter som finnes. Kanskje vet ikke du det heller. Tilrettelegging på arbeidsplassen er utrolig mye mer enn å få en heve- og senkepult. Her finner du en oversikt over tilretteleggingstiltak du kan foreslå for lederen din.
1 av 5 får ikke tilrettelegging
En undersøkelse blant Ung Kreft sine medlemmer viser at 1 av 5 har hatt behov for tilrettelegging, men ikke fått det. De fleste som ikke får tilrettelegging, ønsker seg mer fleksibilitet som for eksempel hjemmekontor eller fleksibel arbeidstid. Les hele undersøkelsen.
Indre prestasjonspress
Sjefen valgte å ansette akkurat deg, og nå må du bevise at du var verdt å satse på. Til tross for senskader jobber du mer enn du orker, du sier alltid ja til flere arbeidsoppgaver, og hvis du er syk, jobber du hjemmefra. Du må jo få lederen din til å se hvilken god arbeidstaker du er, slik at hen kan gi deg en god referanse når du en gang i fremtiden skal søke andre jobber.
Ok, stopp der.
Å starte i en ny jobb er ikke en sprint, det er et maraton. Fordel kreftene og sørg for påfyll underveis. Sett grenser for deg selv og helsen din. Du får mest sannsynlig en bedre referanse hvis du viser at du er en stabil arbeidstaker, enn hvis du presterer ekstremt bra i perioder før du kollapser av utmattelse.
Uklare grenser
Du har hatt en fin og forståelsesfull prat med den nye arbeidsplassen om kapasitet og tilretteleggingsbehov. Kort tid etter virker det som om hele samtalen er glemt. Du drukner i oppgaver, du må jobbe overtid og det forventes at du er tilgjengelig døgnet rundt. Hva gjør du nå?
Sjekk arbeidskontrakten din. Hvor mye står det at du skal jobbe? Og hvilke arbeidsoppgaver står det at du skal gjøre? Be om et møte eller skriv en mail til nærmeste leder, og si at du jobber mer og med flere oppgaver enn det arbeidskontrakten sier. Forklar at du ikke har kapasitet til det, og at du fremover holder deg til avtalen dere gjorde da du ble ansatt.
Du kan også ha med deg noen i samtale med sjefen, så du ikke står helt alene. Disse kan hjelpe deg:
- Tillitsvalgt på jobben. En tillitsvalgt er en ansatt på jobben som er valgt av de andre ansatte til å være deres talsperson overfor ledelsen.
- Verneombud på jobben. Verneombudet er også valgt av de ansatte, og skal ivareta arbeidstakernes interesser i saker som handler om arbeidsmiljøet.
- Fagforeningen din. En fagforening er en arbeidstakerorganisasjon som jobber for å ivareta dine interesser på arbeidsplassen. Hvis du er medlem i en fagforening, kan du få hjelp til konfliktløsing på jobben. Du får støtte av tillitsvalgte, ansatte i sekretariatet eller advokater, avhengig av hvor alvorlig konflikten er.
Misforstått ekskludering
Du har fortalt på jobben at du har vært igjennom kreftbehandling, og at du fremdeles har noen senskader. Det gikk fint og du fikk mye støtte. Men nå opplever du at du ikke blir spurt om å bidra på spennende prosjekter, og at andre tar beslutninger innen dine ansvarsområder. Når du tar opp dette med lederen din, er svaret at "vi ville spare deg for mer arbeid nå" eller "vi tenkte det ville være enklere for deg hvis vi bare tok den avgjørelsen". Hensiktene er kanskje gode, men ingen liker å bli forbigått.
Si til lederen at du gjerne vil inkluderes i nye muligheter på lik linje med andre. Så kan du selv, eller eventuelt sammen med leder, se på hva du kan ta på deg av nye oppgaver. Kanskje kan du bytte bort noen gamle oppgaver med nye.
Vær også tydelig på at siden du har fått et ansvarsområde, vil du være med å ta avgjørelsene på dette området. Det blir uforutsigbart hvis du plutselig får beskjed om endringer uten at du har fått være med i prosessen.
Alle på jobb prøvde å skjerme meg fra å bli overarbeidet, noe som resulterte i at jeg fikk god tid til å gruble på ting på jobb, når jeg egentlig bare ville jobbe og fokusere på noe jeg var god på.