Tilrettelegging på jobb

Hvis du sliter med å få gjort arbeidsoppgavene dine uten at det går ut over helsen, må du be om tilrettelegging. Jobben er en viktig del av livet, men den skal ikke ødelegge formen så du ikke klarer å ha et liv utenom. Da må du ta noen grep.


Vilde jobber litt. Det betyr veldig mye. Les hele Vildes historie.

Tilretteleggingsplikt

I følge arbeidsmiljøloven har sjefen plikt til å tilrettelegge for deg "så langt det er mulig". Hva det betyr, vil variere ut i fra blant annet hva bedriften driver med, hvor mange ulike arbeidsoppgaver som finnes der, hvor mange ansatte det er og kostnadene ved å tilrettelegge.

Hvis det viser seg at det er umulig å tilrettelegge for at du kan fortsette i jobben, skal lederen vurdere om du kan omplasseres til en annen del av bedriften.

Arbeidstakerne skal være like friske når de går hjem fra arbeidet, som da de kom.

– Arbeidstilsynet

Hvis du blir sagt opp fordi du ikke klarer å gjøre jobben, kan det være ulovlig hvis leder ikke har oppfylt tilretteleggingsplikten. Ta i så fall kontakt med fagforeningen din, en jurist eller Kreftforeningens arbeidslivsrådgivning for å få hjelp til hvordan du skal håndtere det.

Du har også plikt til å delta i tilretteleggingen. Hvis du ikke ønsker å bli tilrettelagt for, og du ikke klarer å gjøre arbeidsoppgavene dine på grunn av det, kan det hende du mister jobben.

Halvparten trenger tilrettelegging

En undersøkelse blant Ung Kreft sine medlemmer viser at halvparten har hatt behov for tilrettelegging for å kunne stå i jobb. De vanligste tilretteleggingstiltakene er

  • jevnlig dialog med leder
  • mer fleksibilitet
  • færre arbeidsoppgaver

Les hele undersøkelsen.

Muligheter for tilrettelegging

Vær tydelig på hva du trenger av tilrettelegging. Leder kan ikke gjette hva som er den beste løsningen for deg, dere må snakke sammen. Du kan for eksempel be om

  • å jobbe deltid
  • å starte sent og/eller dra tidlig
  • en lengre pause midt på dagen
  • hjemmekontor
  • tilgang til stillerom
  • tilpasning av arbeidsoppgaver
  • unngå jobbreiser i en periode
  • skifte stilling i bedriften
  • mulighet for trening og/eller behandling i arbeidstiden
  • en tilpasning av den fysiske arbeidssituasjonen av en ergoterapeut eller bedriftsfysioterapeut
  • praktiske hjelpemidler, for eksempel gjennom NAV hjelpemiddelsentral
  • hjelp til å lage rutiner for sjekklister og påminnelser hvis du for eksempel sliter med hukommelsen. Det finnes også apper som kan hjelpe deg med å huske.
  • arbeidsoppgaver med realistiske tidsfrister. Dette er spesielt viktig for dem som jobber deltid.

I tillegg har NAV flere tilretteleggingstiltak som kan hjelpe deg. Les mer om det under tegneserien.

Tilrettelegging fra NAV

Kreftforeningen og NAV har gode oversikter over hva NAV kan bidra med når det gjelder tilrettelegging. I tillegg finnes det noen ordninger som er verdt å nevne:

Sykemelding for enkelstående behandlingsdager

Hvis du får behandling for sykdom eller senskader, kan du få sykemelding for enkeltstående behandlingsdager. Kravet er at du ikke klarer å jobbe samme dag som du får behandling, og at du er frisk nok til å jobbe de dagene du ikke får behandling. Du kan få én behandlingsdag i løpet av en uke. Hvis du trenger flere behandlingsdager per uke, kan du be om gradert sykemelding.

Mentor

Hvis du trenger hjelp til å mestre jobben, kan en mentor hjelpe deg. Mentorordning er et tilskudd fra NAV hvor en kollega kjøpes fri fra sine oppgaver i en periode for å støtte deg litt ekstra. Mentoren gir praktisk hjelp, veiledning eller opplæring på arbeidsplassen.

Friskmeldt til arbeidsformidling

Dette er en ordning for deg som er sykemeldt fra jobb og ikke skal over på arbeidsavklaringspenger. Hvis du har vært sykemeldt i lengre tid og kjenner at jobben blir for belastende, men likevel har overskudd til å jobbe med noe annet, kan du få sykepenger i 12 uker mens du søker ny jobb. Arbeidsgiveren din må ha prøvd å tilrettelegge for deg, og du skal ha prøvd å komme tilbake til samme jobb, uten at det fungerer.

Jeg har fått ny stilling av arbeidsgiver hvor jeg er prosjektassistent de dagene jeg orker å jobbe, samt at jeg kan komme senere og gå tidligere. Har en fantastisk arbeidsgiver!

– Ung kreftrammet

Støtte fra sidelinjen

Hvis du syns det er vanskelig å snakke med sjefen om tilrettelegging, kan du gjerne be noen fra HR-avdelingen, tillitsvalgt, verneombud eller en representant fra fagforeningen din om å være med i møtet. Eventuelt kan du ta med en person fra bedriftshelsetjenesten, hvis jobben din er tilknyttet det, se neste avsnitt. Har du vært i kontakt med fastlegen om utfordringer på jobb, kan du ta med deg et notat med legens anbefalinger for tilrettelegging.

Bedriftshelsetjeneste

Føler du at det er vanskelig å mestre den nye jobben, kan du sjekke om jobben din har tilgang til en bedriftshelsetjeneste og spørre om de kan hjelpe deg. De kan blant annet gi råd om tilrettelegging, stressmestring og ergonomi (fysisk tilrettelegging). De kan også hjelpe deg med å søke hjelpemidler fra NAV. Hvis du er sykemeldt, kan bedriftshelsetjenesten være en støtte, og du kan få tilbud om å snakke med en psykolog.

Helseforsikring

Noen arbeidsgivere tilbyr helseforsikring til sine ansatte. Helseforsikringer dekker behandlinger i det private helsevesenet og gjør at du får kortere ventetid. Helseforsikringen dekker i utgangspunktet alt fra psykologtimer til undersøkelser hos legespesialist.

Hvis du trenger medisinsk eller psykisk hjelp etter å ha startet i ny jobb, kan det være verdt å sjekke om bedriften har en helseforsikring du kan bruke.

Føler at jobben var vanskelig med meg for å kvitte seg med et svakt ledd. Heldigvis fikk jeg ny og mye bedre jobb uken etter at jeg sa opp. På den nye jobben bestemmer jeg mye av hverdagen selv. Vi har for eksempel fleksitid og et supert arbeidsmiljø. Det har gjort at jeg klarer å stå 100 % i jobb.

– Ung kreftoverlever

Rådgviningstjenester

Lurer du på noe angående tilrettelegging, eller har du andre spørsmål om jobb? Ung Kreft sin rådgivningstjeneste og Kreftforeningens arbeidslivsrådgivning hjelper deg i spørsmål om arbeid og kreft. Ung Kreft sin rådgivningstjeneste er for deg som er mellom 15 og 35 år, mens Kreftforeningen tar i mot spørsmål fra kreftrammede uansett alder.

Ung Kreft sin rådgivningstjeneste

Kreftforeningens arbeidslivsrådgivning

Les mer om