Generelle tips

Du har fått kreft, og hele din verden står på hodet. Alt er nytt og kanskje skremmende. Vi har vært i samme situasjon og kjent på kaoset, og derfor har vi samlet noen tips til deg før behandlingen setter i gang. Og husk: Vi heier på deg!

Nettopp fått kreft

Hvis du nettopp har fått kreftdiagnosen, er det noen ting du bør få gjort så raskt som mulig:

  • Hvis du ønsker deg barn i fremtiden, snakk med legen om muligheten for fertilitetsbevarende behandling.
  • Si ifra til skole/jobb/studiested/Lånekassen/NAV om at du er blitt syk. Hvis du glemmer dette kan du gå glipp av f.eks. eksamener, studieprogresjon og økonomiske rettigheter.
  • Sjekk tennene dine både før og etter kreftbehandlingen. Da har du dokumentasjon på om behandlingen har påvirket tennene dine, og om du eventuelt har krav på økonomisk støtte til tannbehandling.
  • Sjekk forsikringene dine om du har krav på utbetaling i forbindelse med sykdom.
Forbered legetimene

Forbered legetimene dine. Det er lett å glemme hva du egentlig lurer på når du sitter inne på legekontoret. Skriv derfor ned spørsmål i forkant og ta med deg notatene. Det kan også være lurt å ha med en pårørende inn til legen, slik at dere er to personer til å huske hva som blir sagt. Leger bruker ofte mange vanskelige fagord. Be legen om å snakke på en måte som gjør at du forstår.

Hvem er din kontaktlege?

Finn tidlig ut hvilken lege som er din kontaktlege, og har ansvar for deg. Du vil møte mange forskjellige leger på sykehuset, men be om å bli satt opp på timer hos legen «din». Det er ikke alltid det vil la seg gjøre, men sannsynligheten for å treffe den som faktisk har ansvaret for behandlingen din er større dersom du ber om det. Ved operasjoner eller andre større prosedyrer kan det være lurt å spørre om hvem som skal utføre det, og notere det ned.

Åpen eller ikke?

Tenk igjennom hvordan du ønsker å snakke om sykdommen til andre. Noen er veldig åpne rundt egen situasjon og skriver blogger og har Instagram-kontoer hvor de deler det som skjer, mens andre foretrekker å holde sykdommen privat. Del akkurat det som kjennes naturlig for deg. Om det er alt eller ingenting, eller noe der i mellom, bestemmer du selv. Men husk: Det du eventuelt deler offentlig på nett, blir værende der for alltid. Noen har gode erfaringer med å være åpen i sosiale medier om egen sykdom, mens andre opplever negative ting og kan angre i etterkant.

Snakk om det

Uansett om du velger å være åpen om sykdommen eller ikke, er det viktig at du snakker med noen om hva du går igjennom. Prat med noen i familien eller en venn som du stoler på. Eller kanskje det er enklere å snakke med noen som ikke kjenner deg, for eksempel en psykolog. Kreftforeningen har en rådgivningstjeneste som kan hjelpe deg med spørsmål du måtte ha. En sosionom eller kreftkoordinator kan også gi råd og være gode samtalepartnere. Hvis du vil snakke med noen på din alder som har hatt kreft, kan du snakke med en likeperson i Ung Kreft. Send en mail til post@ungkreft.no, så skal vi sette deg i kontakt med en likeperson nær deg.

Venner

Noen opplever dessverre å miste noen av vennene sine mens de er under behandling. Unge venner har ikke så mye livserfaring og forstår ikke alltid at det er viktig å ta vare på en som blir syk. Hvis du selv tar initiativ til å treffe vennene dine, blir det enklere for dem å stille opp. Be om å bli invitert på alt, selv om du ikke alltid klarer å være med. Spør vennene dine om å snappe fra festen eller fotballtreningen, så er du på en måte litt med du også. Si at du ønsker de skal fortelle om den teite læreren eller sjefen, selv om du har det mye verre.

Mest sannsynlig vet ikke vennene dine helt hvordan de skal oppføre seg, og du bør være tydelig på hva du trenger. Da blir det enklere å være vennen din i denne situasjonen som er vanskelig for alle parter.

Vær kildekritisk

Vær kildekritisk til informasjon du finner på internett. Vær også kritisk til såkalte "vidunderkurer" som ikke har vitenskapelig dokumentert effekt. Kreftdiagnoser og kreftbehandling kan variere fra person til person, og den som vet mest om akkurat din situasjon, er legen din.

Bruk energi på de riktige tingene

Du er alvorlig syk, men du kan ikke påvirke om du blir frisk eller ikke. Positive tanker kan ikke kurere kreft. Uansett hva du tenker eller føler, er det kreftbehandlingen som må gjøre jobben. La derfor legene styre med alt det medisinske, og så kan du konsentrere deg om noe du faktisk kan påvirke, og det er hverdagen din. Hvordan kan du få best mulig livskvalitet? God ernæring og fysisk aktivitet kan gjøre at du tåler kreftbehandlingen bedre. Nok søvn, stressmestring og gode relasjoner til de rundt deg vil også gjøre hverdagen enklere. Bruk kreftene på folk og aktiviteter som gjør deg glad.

Be om hjelp

Be om hjelp. Ingen er superhelter og kan klare alt selv. De rundt deg ønsker gjerne å bidra, men vet ofte ikke hva de kan gjøre. Dersom du gir dem en konkret oppgave, får du hjelpen du trenger samtidig som du gleder andre ved å la dem bidra.

Facebook-gruppe for unge kreftrammede

Ung Kreft har en lukket Facebook-gruppe for unge pårørende mellom 15 og 35 år. Her kan du dele erfaringer, be om råd og treffe andre som er i samme situasjon som deg. Bli med i Facebook-gruppen.