Jobbintervjuet

Etter å ha finpusset CV-en er du endelig kalt inn til jobbintervju. Men hvordan får du drømmejobben når du har vært igjennom kreftbehandling? Her er noen gode råd:

Forberedelser

Øv deg i speilet eller på video

Se deg i speilet og svar høyt på spørsmålene du tror kan komme. Det finnes mange nettsider med vanlige spørsmål arbeidsgivere stiller. Du kan gjerne filme deg selv også for å se kroppsspråket ditt og høre hvordan du formulerer deg.

Gå igjennom søknad og CV

Det er viktig at det er en sammenheng mellom CV, søknad og det du sier på jobbintervjuet. Ta med deg CV-en til intervjuet, den kan være grei å ha foran deg.

Forbered gode eksempler

På jobbintervjuet må du kunne gi gode eksempler på hvordan du bruker kompetansen og egenskapene dine i praksis. Bruk eksempler fra tidligere jobber, frivillige verv eller vennegjengen.

Hva er motivasjonen din?

Hva er det som gjør at du ønsker å jobbe akkurat der? Gjør klart et svar på dette, for dette spørsmålet kommer ofte.

Gjør research

Undersøk arbeidsgivers nettsider. Hva er slagordet deres? Hva brenner de for? Har de nylig utrettet noe du burde vite om? Ta det gjerne opp i en relevant setting under intervjuet. Det viser at du er interessert i å jobbe hos nettopp dem.

Ta med vitnemål og attester

Da kan de som intervjuer deg enkelt kan ta kopi om de ønsker det.

Klargjør referanser

Har du referanser? Det er lurt å ha det klart før intervjuet.

Spørsmål til arbeidsgiver

Mot slutten av intervjuet spør ofte arbeidsgiver om du lurer på noe. Noter noen spørsmål på forhånd, det er lov å ha med notatarket. Spørsmålene skal hovedsakelig avklare om dette er en plass du har lyst til å jobbe. Du kan du for eksempel spørre om:

  • Hva gjør dere for å ivareta deres medarbeidere? Spør om faglig påfyll, mulighet for tilrettelegging, utvikling og vekst.
  • Hvordan er det arbeidsmiljøet? Hva gjør dere for å ivareta et godt arbeidsmiljø?
  • Hvor mange har søkt på stillingen, og hvor mange tar dere inn til intervju?
  • Hvordan blir prosessen videre? Når forventer dere avklaring på hvem som får jobben?

Førsteinntrykket

Møt opp til riktig tid

Møt opp ca. ti minutter før intervjuet.

Velg riktig kleskode

Ha på klær du er komfortabel i, men som også ser profesjonelle ut og passer til bedriftens uttrykk. For eksempel kan du la dressen ligge hjemme dersom du søker en praktisk anlagt jobb.

Takk ja til drikke

Blir du tilbudt drikke, kan det være lurt å takke ja til det. Da har du mulighet til å ta en drikkepause og tenke deg raskt om ved vanskelige spørsmål.

Greit å være nervøs

Er du tydelig nervøs, er det helt ok å si det under intervjuet. Arbeidsgivere er vant til at kandidater blir nervøse.

Unngå disse tabbene

Ikke spør om lønn eller ferie

Får du spørsmål om lønn på førstegangsintervjuet, tenk deg nøye om før du svarer. Dette kan være avgjørende for om de velger deg eller ikke. Du skal helst ikke overselge, men underselge kan også si noe om at du tenker du ikke er god nok. Et tips kan være å be dem ta en vurdering på bakgrunn av dine erfaringer, kompetanse og utdanning og komme med et forslag. Ut ifra det kan dere ta en prat om dette er innenfor det siktet du tenkte.

Ikke snakk negativt

Ikke snakk negativt om tidligere arbeidsgivere/kollegaer.

Ikke kom for sent

Alle kan selvfølgelig havne i en situasjon som gjør en forsinket, men ta i så fall kontakt med arbeidsgiver med en gang.

Lykke til

Jobbintervjuer handler om å øve. For hvert jobbintervju du deltar i, jo flinkere blir du. Får du ikke jobben, kan du be om en tilbakemelding på hvorfor du ikke var rett kandidat for dem, og om det var noe under intervjuet du burde gjort annerledes. Alle har mulighet for forbedring, og en tilbakemelding kan være det som trengs for å få jobben neste gang. Vi ønsker deg lykke til med jobbintervjuet!