Under utdanning

Hvis du blir syk mens du er under utdanning, kan veien til din første ordentlige jobb bli lengre enn forventet. Her er noen tips til hvordan du kan fullføre utdannelsen til tross for kreft og senskader.

Gjør alt du kan for å fullføre utdannelsen

Noen klarer å fortsette studiene mens de får kreftbehandling, men de fleste må roe ned tempoet. Veien til å fullføre studier eller fagbrev kan virke lang etter du har fått kreft. Kanskje må du ta ett eller flere års pause, kanskje kan du bare studere deltid eller kanskje må du begynne helt på nytt i en annen karriereretning.

Høyere utdanning gir 4,5 ganger så stor sjanse for at personer med nedsatt funksjonsevne kommer ut i arbeid.

– Bufdir

Vi anbefaler at du fullfører utdannelsen uansett hvor lang tid det tar, spesielt hvis du trenger tilrettelegging når du skal begynne å jobbe. Da øker sjansen for at du blir ansatt. Hvis du skal søke jobb uten utdanning, uten arbeidserfaring og med behov for tilrettelegging, stiller du dessverre veldig svakt i dagens arbeidsmarked.


Sander fikk alvorlige senskader etter kreftdiagnosen og tilbrakte mesteparten av ungdomstiden inne på et mørkt rom. Da han begynte å studere, fikk han livet tilbake.

Utdanning er inngangsbilletten til arbeidslivet

For mange er både utdanning og jobb er en stor del av identiteten. Folk som havner utenfor arbeidslivet, kan fort føle at de også havner utenfor samfunnet. Det er ikke godt for verken psyken eller selvfølelsen, spesielt ikke over tid. Fullført utdannelse er inngangsbilletten til et liv hvor du har en jobb å gå til, kollegaer du kan være sosial med, faglig og personlig utvikling, økonomisk uavhengighet og mestring. Prøv alt du kan å få tak i den billetten. Går det ikke, så er det også helt greit. Da har du i alle fall prøvd.

Jeg mangler en eksamen som jeg skulle levere samme uken jeg fikk kreftdiagnosen. Har ikke prøvd meg på den eksamenen igjen, men planen er der, jeg er bare ikke klar enda.

– Ung kreftoverlever

Hvis du ikke er i stand til å studere akkurat nå, betyr ikke det at du aldri kan studere eller jobbe noensinne. Kanskje klarer du det om noen måneder eller år? Bruk den tiden du trenger på rehabilitering. Hvis senskadene er så alvorlige at du blir uføretrygdet, vit at du kan kombinere både jobb og studier med uføretrygd – helt fritt.

Har du enda ikke begynt på utdannelsen, eller du må skifte karriereretning, bør du starte med å lese temasiden om å velge riktig karrierevei.

3 av 5 ble forsinket i studiene

En undersøkelse blant Ung Kreft sine medlemmer viser at 3 av 5 ble forsinket i studiene på grunn av kreftsykdom. Kun 16 prosent klarte å studere videre uten forsinkelse.

Les hele undersøkelsen.

Les mer om