Jobbsøker

Veien til drømmejobben er sjelden rett frem. Du har allerede gått noen omveier på grunn av kreftdiagnosen. Kanskje blir veien videre også litt annerledes enn du hadde sett for deg forhåpentligvis på en god måte. Her finner du inspirerende historier og nyttige råd du kan ta med deg når du søker jobb med kreft på CV-en.


Henriette gikk igjennom tøff kreftbehandling, men trente seg opp igjen og ble klar for å jobbe. Hun dro på flere intervjuer i uken i over ett år. Ingen ville ansette henne. Hvorfor ikke?

Inkluderende utlysninger

De fleste kjenner til finn.no og arbeidsplassen.no, hvor du finner de tradisjonelle stillingsutlysningene. Men visste du at noen arbeidsgivere lager inkluderende stillingsutlysninger?

Enkelte stillinger oppfordrer spesielt deg som har hull i CV-en eller funksjonsnedsettelse til å søke. For eksempel så har regjeringen et mål om at 5 % av alle nytilsatte i staten skal være fra denne gruppen. Hvis det er kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelse eller hull i CV-en, skal arbeidsgiver innkalle minst én søker i hver av disse gruppene til intervju. Hvis de er omtrent like godt kvalifisert som den beste søkeren, skal de få jobben. Dette kalles "positiv særbehandling". Staten har også et eget trainee-program for søkere med hull i CV eller funksjonsnedsettelse.

Her er en oversikt over noen nettsteder som samler inkluderende utlysninger:

Større bedrifter er mest inkluderende

En undersøkelse fra Kreftforeningen viser at jo flere ansatte en bedrift har, jo større er sannsynligheten for at de vil ansette en person som nettopp har hatt kreft. En av grunnene kan være at de store bedriftene har positive erfaringer med å ha ansatte med kreft på CV-en. Andre grunner kan være at de er mindre sårbare enn små bedrifter, og at de har mer kunnskap om tilrettelegging og tiltak fra NAV. Derfor kan det være lurt å søke jobb hos store og mellomstore bedrifter hvis du har kreft på CV-en.

Velg riktig karriere etter kreften

Hvis du må velge en ny karriere på grunn av senskader etter kreft, er det noen ting du bør tenke igjennom først. Les mer om å velge riktig karriere etter kreftbehandling.

Halvparten hadde ikke jobb da de fikk kreft

En undersøkelse blant Ung Kreft sine medlemmer viser at kun halvparten var i jobb da de fikk kreftdiagnosen. Det inkluderer både fulltidsjobber og deltidsarbeid ved siden av studiene. Mange unge har altså ikke en jobb å gå til når kreftbehandlingen er ferdig. Les hele undersøkelsen.