Hjelp og rettigheter for deg som er under utdanning
Hvilke rettigheter har du som student? Hva slags hjelp kan du som kreftrammet få for å fullføre utdannelsen? Her er en oversikt.
Før du søker studieplass
Generell studiekompetanse er nøkkelen til høyere utdanning. 3-årig videregående utdanning er den vanligste måten å få generell studiekompetanse på, men det finnes andre veier. I spesielle tilfeller kan du få fritak.
Hvis du på grunn av kreft eller senskader ikke har fått vist hva du var god for på videregående, kan du søke om særskilt vurdering. Da må du kunne dokumentere at de faktiske kunnskapene du hadde da du gikk på videregående skole, var bedre enn karakterene dine viser.
Hvis du ikke fyller kravet til generell studiekompetanse, kan du søke opptak til universitet eller høgskole med realkompetanse. Du må fylle 25 år eller mer det året du søker om opptak. Du må også ha relevant praksis eller utdanning, som kan veie opp for opptakskravet til studiet.
Fyller du 23 år eller mer det året du skal søke om opptak, kan du få generell studiekompetanse på grunnlag av 23/5-regelen.
- Du må fylle 23 år eller mer det året du søker om opptak.
- Du må dokumentere at du har fullført og bestått alle de seks studiekompetansefagene (norsk, engelsk, matte, historie, samfunn og naturfag).
- Du må dokumentere minst fem års arbeidspraksis og/eller utdanning.
Er du under 25 år, og kan dokumentere at du på grunn av kreft eller senskader ikke er i stand til å oppfylle kravet til generell studiekompetanse, kan du søke om fritak.
Hvis du har vært igjennom kreftbehandling og trenger tid på å komme deg på beina igjen, kan du søke om reservert studieplass. Da får du en plass på studiet, selv om du ikke kan starte før om et år eller to.
Hvis du trenger omfattende tilrettelegging ved studiestedet, kan du søke om tidlig opptak slik at studiestedet får tid til å tilrettelegge for deg før semesteret starter. Du kan få svar på søknaden rundt 20. mai.
Tilrettelegging på studiet og eksamen
Hvert studiested og utdanningsløp tilbyr ulik tilrettelegging. Du bør kontakte studieveileder så tidlig som mulig for å høre hva slags tilrettelegging du kan få.
Studiestedet har plikt til å tilrettelegge for deg, så langt det er mulig. Tilretteleggingen kan ikke føre til at du får lavere faglige krav enn andre. Du må kunne dokumentere tilretteleggingsbehovet med for eksempel en legeerklæring.
Tilrettelegging ved studiestedet
Eksempler på hva du kan be om:
- Permisjon, hvis du trenger tid til å komme deg på bena igjen etter sykdom
- Redusert progresjon (at du bruker lengre tid på å fullføre studiene)
- Utvidet frist eller fritak fra innleveringer
- Innleveringer i alternativ form, for eksempel muntlig høring i stedet for skriftlig innlevering
- Fast plass i lesesalen og i undervisningslokalet
- Tilgang til hvilerom
- Reservert parkering
- Støtte til transport
- Tilrettelagt pensum, for eksempel pensum på lydbok eller digitale kompendier så du kan få dem lest opp ved hjelp av syntetisk tale
- Tidlig tilgang til pensumlister, så lydbøker kan bestilles og produseres hvis du har krav på dette. Eller kanskje ønsker du å starte å lese pensum så tidlig som mulig for å veie opp for lav lesehastighet.
- Forelesningsnotater / Power Points tilsendt i forkant av undervisningen
- Ekstra oppfølging fra foreleser eller studieveileder
- Digital undervisning, for eksempel strømming eller opptak av forelesningene som kan sees/høres i etterkant. Du kan også be om å få delta digitalt på seminarer og kollokviegrupper.
- Tilgang til skrive- og retteprogram
- Tilgang til program som kan gjøre om tale til tekst
- Hjelpemidler fra NAV
- Fysisk tilgjengelighet. Hvert enkelt studiested har selv ansvar for at det er universelt utformet.
- Tilrettelagt bolig. Studentsamskipnadene må sørge for at minst 20 prosent av studentboligene er tilrettelagt for funksjonshemmede.
- Individuell tilrettelegging av lærested, undervisning, læremidler og eksamen.
Her er en oversikt over tilrettelegging på hvert enkelt studiested.
Over halvparten får tilrettelegging
En undersøkelse blant Ung Kreft sine medlemmer viser at over halvparten har hatt behov for og fått tilrettelegging for å kunne studere etter kreftsykdommen. De fleste har fått tilrettelegging under eksamen, redusert studieprogresjon eller ekstra oppfølging fra lærer/veileder.
1 av 4 har ikke fått tilretteleggingen de har hatt behov for.
Tilrettelegging under eksamen
Eksempler på hva du kan be om:
- Utvidet eksamenstid
- Pauser underveis
- Tilgang til hvilerom
- Bruk av PC eller andre hjelpemidler
- Mindre eksamenslokaler og i noen tilfeller enerom
- Alternative eksamensformer
Husk å søke om tilrettelegging under eksamen innen fristen som kan være både uker og måneder før eksamensdatoen.
Alle læresteder er pålagt å ha en kontaktperson og en handlingsplan for studenter med funksjonsnedsettelser. Her er en oversikt over kontaktpersonene.
Viktig å vite om tilrettelegging i turnus og praksisperioder
Mange opplever at det er vanskelig eller umulig å få tilrettelagt turnus- og praksisperioder under studiene.
Det finnes ingen generelle retningslinjer for tilrettelegging i turnus og praksis. Du må sende en søknad til studiestedet og spørre om hva som er mulig å få til. Tilretteleggingen kan uansett ikke gå på bekostning av de faglige kravene. Ofte er antall turnus-/praksistimer i uka ikke mulig å justere, noe som kan være utfordrende for dem som for eksempel har fatigue.
I noen spesielle tilfeller kan du søke om særplass for turnustjeneste og praksisplass. Da får du en slags fortrinnsrett og kan søke på plassen du ønsker, og slipper å risikere å bli sendt til en annen del av landet for å gjennomføre turnus eller praksis.
Vurder grundig om du vil klare å gjennomføre turnus og praksis, før du begynner på studiet. Ikke bruk masse tid og krefter på et studie du uansett ender opp med å måtte avbryte på grunn av manglende tilrettelegging.
Jeg har senskader i knærne som gjør at jeg alltid har vondt. Dette var noe jeg informerte om før jeg aksepterte studieplassen. Jeg fikk beskjed at det var greit, og at de skulle tilpasse praksis for meg. Da tiden kom for praksis, sa de at nei, de kom ikke til å tilrettelegge. De sa at jeg ikke ville klare det, og at jeg måtte søke permisjon. Det var så provoserende fordi jeg hadde jo informert om dette fra starten og vært igjennom mange eksamener. Likevel fullførte jeg, på samme tid som de andre studentene, med de beste karakterene i teori og praksis av alle! Siste dag i praksis tok jeg et bilde med en av mine største supportere på praksisplassen og sendte det til dem som sa jeg aldri ville klare det. Under skrev jeg bare «Jeg klarte det».