Kreft i ung alder

Visste du at unge kreftrammede trenger helt spesiell oppfølging? Eller at over 80 % av unge kreftpasienter overlever? Her er flere fakta om kreft i ung alder.

Ca. 1000 mennesker i Norge mellom 15 og 35 år får kreft per år.

Hvis vi inkluderer alle aldersgrupper, får nesten 35 000 nordmenn kreft per år. Unge kreftpasienter er altså en liten gruppe.

Den vanligste kreftformen for kvinner under 35 år er brystkreft.

Følg med på endringer i brystene: kuler, søkk, hevelser, fargeendring, sår, og så videre. Alle endringer er verdt en sjekk.

Den vanligste kreftformen for menn under 35 år er testikkelkreft.

Sjekk ballene! Og gå til legen hvis du merker noe rart.

Over 80 % av unge kreftrammede overlever.

Er du ung, har du statistisk sett større sjanse for å overleve kreft enn om du er eldre.

3 av 5 unge kreftoverlevere får senskader.

Unge tåler mer enn eldre og får dermed ofte hardere kreftbehandling. Fordelen med det er at sjansen for å overleve øker. Ulempen er at risikoen for senskader også øker.

1 av 4 unge kreftoverlevere får kronisk fatigue.

Fatigue er en senskade som gjør at man føler seg ekstra sliten og utmattet.

7 av 10 unge kreftoverlevere får ikke oppfølging av senskader.

Det finnes ikke noen bestemt plan eller et system for oppfølging av senskader etter kreft. Hvis du opplever at kroppen ikke er som den skal være etter kreften, ta kontakt med fastlegen eller kreftlegen din. Senskader kan oppstå flere tiår etter kreftbehandlingen, så alltid husk å fortelle legen om kreftdiagnosen, selv om det er lenge siden du var ferdigbehandlet.

Ungdom og unge voksne trenger tilpasset behandling.

Hjernen er ofte ikke ferdig utviklet før den er 25 år. Det betyr at ungdom og unge voksne ikke nødvendigvis har modenheten, livserfaringen og kunnskapen til å håndtere en kreftdiagnose. Likevel behandles de som regel helt likt som godt voksne. Ungdom og unge voksne trenger tilpasset psykososial oppfølging som ivaretar den viktige fasen av livet hvor de skal utvikle sin egen identitet og forme sin egen fremtid.

Facebook-gruppe

Ung Kreft har en lukket Facebook-gruppe for unge kreftrammede, hvor du kan komme i kontakt med andre, stille spørsmål og dele erfaringer. Bli med!