Skriv en god jobbsøknad

Mens CV-en representerer fortiden, så representerer jobbsøknaden fremtiden. Hvorfor skal arbeidsgiver satse på akkurat deg? Her finner du tips til hvordan du kan bruke din sykdomserfaring i jobbsøknaden.

Tilleggskompetanse

Du har kanskje hørt at du bør snu den kjipe sykdomserfaringen din til noe positivt, og fremstille den som en fordel i jobbsøknaden eller intervjuet. Du bør altså finne din tilleggskompetanse. Men hvordan i all verden gjør man det? Vi har spurt noen unge kreftrammede om positive egenskaper de opplever at de har fått etter kreftdiagnosen. La deg gjerne inspirere:

  • Mer trygg og bevisst på meg selv på grunn av valg jeg har stått overfor
  • Henger meg ikke lenger opp i bagateller
  • Mindre stresset - håndterer stressende situasjoner bedre
  • Opptatt av at ting skal være meningsfylt
  • Flinkere til å se det positive i ting
  • Blitt bedre til å planlegge på grunn av senskader
  • Mer selektiv - mer fokus på hva som gir meg energi og glede
  • Flinkere til å sette grenser
  • Mer bevisst på hva jeg fortjener og tolererer
  • Kjennskap til systemet - NAV, helsetjenester og kommune
  • Målbevisst
  • Reflektert
  • Tålmodig
  • Mer kreativ og løsningsorientert
  • Bevisst på hva jeg kan bidra med

Vi vil gjerne legge til at ansatte med funksjonsnedsettelser eller behov for tilrettelegging ofte blir engasjerte og lojale medarbeidere. De har ofte god arbeidsmoral, rett og slett fordi de må jobbe hardere for å få til ting andre tar for gitt. De som har opplevd alvorlig sykdom i ung alder, er gjerne mer modne og reflekterte enn andre som er like gamle. De bidrar også til mangfold og nye perspektiver. Alle arbeidsplasser har godt av ansatte med forskjellig bakgrunn og livserfaringer.

Jeg studerer medisin, og det har gitt nyttig kunnskap å være pasient selv.

– Ung kreftoverlever

Vær kvalifisert

Selv om du har fått verdifull tilleggskompetanse etter kreften, hjelper det ingenting hvis ikke du har de formelle kvalifikasjonene i orden. For å sette det på spissen: Du kan ikke søke jobb som sosionom selv om du har lært mye om NAV i sykdomsperioden. Hvis du mangler riktig utdannelse, bør du starte med å skaffe deg det.

Relevant erfaring kan i noen tilfeller veie opp for manglende formell kompetanse. I så fall står det i stillingsutlysningen.

Eksempel på en god jobbsøknad

Profilbilde Joakim

Joakim har hatt kreft og var åpen om det da han søkte jobb som IT-arkitekt i Fredrikstad kommune. Han fikk jobben. En HR-rådgiver i Kreftforeningen har kommentert søknaden og vurdert den som veldig god. Les igjennom og få inspirasjon til din egen jobbsøknad.

Hva er din motivasjon?

Det er vanlig å skrive noe i søknaden om motivasjonen for hvorfor du søker akkurat denne jobben. Har kreftdiagnosen motivert deg? Har du erfaringer fra sykdomsperioden som kan komme godt med i jobben, som nesten ingen andre på din alder har? I så fall kan du gjerne skrive det, hvis det kjennes riktig for deg.

Kreft og senskader kan føre til at du blir tvunget til å skifte yrkesvei. Da kan du skrive at det var kreftdiagnosen som gjorde at du skiftet retning, og at du nå er motivert for å prøve deg i en ny bransje. Les mer om endringer i karrieren.

Hvis motivasjonen din ikke har noe med kreftdiagnosen å gjøre, skal du heller ikke si det. Da må du knytte svaret opp til hva arbeidsplassen kan tilby deg, og hva du kan tilby dem.

Gi sykdommen lite plass

Hvis du er åpen om kreftdiagnosen i CV og søknad, så ikke gi det for mye plass. Du blir ikke ansatt på grunn av hva du ikke kan, men på grunn av det du faktisk får til. Et par setninger kan være mer enn nok, hvis du skal nevne noe i det hele tatt. Trenger du tilrettelegging, kan det være lurt å vente med å utdype dette til du får et konkret jobbtilbud.

Andre eksempler fra jobbsøknader

Her er flere eksempler på hva unge kreftoverlevere har skrevet i søknaden sin. Alle ble kalt videre til intervju.

  • Jeg har krysset av for at jeg har en funksjonsnedsettelse. Det kan vi snakke mer om ved et eventuelt intervju. Jeg ser frem til å høre fra dere.
  • Grunnet kreftsykdom har jeg ikke fått relevant erfaring, men jeg jobber for øyeblikket som vikar på et sykehjem.
  • Grunnen til at jeg har et stort ønske om å jobbe hos dere, er fordi jeg brenner sterkt for behandling og rehabilitering. Jeg har selv vært innlagt på deres sykehus, og synes måten dere jobber på, samt det ansvaret og rollen sykepleieren har, virker veldig interessant og spennende. Har også selv hatt hjernesvulst, er preget av fatigue, og har et ønske om å jobbe med mennesker i lignende situasjoner.
  • Jeg er en gutt på 22 år som ønsker seg jobb etter noen år med rehabilitering etter kreftsykdom. Jeg er 100 % tilbake i vanlig hverdag og drar på kontroll hver 3.-4. måned. Jeg har drevet med idrett hele livet, som fotball, snowboard og basketball og er en aktiv person med mye energi. Jeg er åpen for alle typer jobber.
  • Jeg sender denne mailen fordi jeg er nysgjerrig og interessert i jobben som din personlige assistent. Jeg er ei jordnær og pliktoppfyllende dame på 31 år som er på utkikk etter en meningsfull deltidsjobb. Jeg er utdannet lærer, men grunnet kreftsykdom er jeg nødt til å jobbe i en mindre stillingsandel. Derfor synes jeg jobben og stillingsandelen du beskriver passer meg godt.


Åpen søknad

Ta kontakt med arbeidsgiveren du ønsker å jobbe hos, selv om de ikke har lyst ut en stilling. Halvparten av alle stillinger lyses ikke ut offentlig. De blir besatt gjennom intern rekruttering, eget nettverk, bemanningsbyrå eller at man selv tar kontakt. Du kan gjerne ringe, sende en mail, ta kontakt på LinkedIn eller møte opp personlig og levere CV og søknad hos drømmearbeidsgiveren din. Plutselig har de noe ledig.

Det finnes flere veier ut i arbeid enn å svare på tradisjonelle stillingsutlysninger.

Generelle tips

Kort fortalt så skal jobbsøknaden handle om hva du kan tilby arbeidsgiver og tilføre arbeidsplassen. Mange nettsider har generelle tips til hvordan du skriver en god søknad. Det kan være lurt å lese seg opp for å unngå de klassiske feilene. Sjekk for eksempel ut NAV sine råd om hvordan du skriver en interessant jobbsøknad.

Les mer om